Jöjj Oroszország, vodka-virág?

2014. augusztus 14. 18:10

Téveszme, hogy Oroszország a hanyatló Nyugatnál sikeresebb, hatékonyabb és erkölcsösebb állam, és így vonzó alternatívát jelenthet számunkra is.

2014. augusztus 14. 18:10
Gál Zsolt
Új Szó

„A Nyugat vezető hatalmával, az Egyesült Államokkal való összevetés valamennyi fent említett mutató esetében mindig Amerika javára dől el, többnyire nem kis különbséggel. Az elmúlt évtizedben a kivétel a gyorsabb orosz gazdasági növekedés volt, amely magyarázza a fent leírt javuló állapotokat. Ezt két fő tényező okozta: a nyersanyagárak, mindenekelőtt a kőolaj árának jelentős emelkedése az 1998-as mélypontról, valamint a Putyin-éra kezdeti, szabadpiaci reformokat bevezető gazdaságpolitikája.

Csakhogy a reformokat bevezető szakembereket Putyin mostanra az utolsó szálig kirúgta, az energiaárrobbanásnak pedig véget vetett az amerikai palagáz-forradalom, Oroszország ráadásul a Krím elfoglalása miatt kereskedelmi és gazdasági háborúba keveredett a Nyugattal. Ezzel nemcsak a riválisokénál magasabb növekedésnek lett vége, de általában a növekedésnek.

Paradox módon épp a visszanyert nagyhatalmi státust demonstrálni hivatott méregdrága presztízsberuházások (szocsi téli olimpia, 2018-as foci-vb, a hadsereg nagyszabású modernizációja), meg a gazdaságilag koloncot jelentő Krím okozta költségek adhatják meg a végső döfést az orosz gazdaságnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1234
2014. augusztus 15. 11:34
Ez az a hülye, aki szerint már néhány éve Magyarország Orbánnal a tönkremenés felé menetel. Ennyire hiteltelen barmokat már csak az újszósz képes megjelentetni. Szomorú.
zoles
2014. augusztus 15. 02:00
"Téveszme, hogy Oroszország a hanyatló Nyugatnál sikeresebb, hatékonyabb és erkölcsösebb állam" Nem ez a lényeg, hanem az, hogy Putyin is ugyanúgy védi az országa érdekeit, akárcsak a nyugati politikusok a sajátjukét, de őt ezért utálják. Mellesleg Orbán nem csak Oroszországot említette, hanem Kínát is, aki Amerikának a legnagyobb hitelezője. Érted? A liberális piacgazdaságot egy kumminsta ország menti meg az államcsődtől!
Ángyán Páván
2014. augusztus 15. 00:58
"a reformokat bevezető szakembereket" Itt most Mogiljevicsre, Hodorkovszkijra gondolsz?
Ouroboros
2014. augusztus 14. 22:46
http://youtu.be/ER9WuveFeBU
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!