Van-e nyugdíj gyerek nélkül?

2014. augusztus 07. 12:43

A javasolt új rendszerben kétségtelenül valahogy, jól-rosszul, de kezelendő kérdések nem jelenthetnek ellenérvet egy, a felosztó-kirovó (de valójában: bármilyen) nyugdíjrendszer fenntartásának lényegére célzó változtatásban.

2014. augusztus 07. 12:43
Timár Gábor
A KARD

1. Nem, egy pillanatig sem gondolom, hogy ettől a változtatástól holnap akárcsak fikarcnyit javuljanak a demográfiai mutatóink. A fent idézett Tallián Miklóssal értek egyet: semmilyen közvetlen hatás nem lesz. Azt, hogy milyen kevés társadalmi ismeretünk van a nyugdíjról és felelősségtudatunk a saját jövőnkről, azt jól mutatta a magánnyugdíjból 2011-ben visszalépők 97%-os aránya. Szinte senkit nem érdekel jobban, hogy mi lesz 20-30-40 év múlva mint hogy mi lesz holnap. Változtatni azonban kell, és ha ebben a tudatban akár 1-2 évtized alatt el lehet érni valami halvány változást, akkor talán a mai tizenéveseknek (!) esetleg lehet újra nyugdíja, ha már nekünk érdemben nem lehet.

2. Nem, ez a dolog nem a gazdasági növekedésről szól. Ez nagy mértékben független attól, így kérem, kíméljen mindenki az olyan megjegyzésekkel, hogy »csak munkanélkülieket szülnénk úgyis« meg hogy a nyugdíjrendszer jobb lenne, ha többünknek lenne munkája. Az első ugyanis gazdaságpolitikai, országvezetési kérdés, a második pedig mindig pillanatnyilag igaz, és nem sok köze van ahhoz, hogy mi is lesz húsz év múlva.

3. Lehet igaz sokak érzése, hogy »tisztességgel felnevelni 3 gyereket nagyon nehéz, ahhoz olyan anyagi biztonság kell, ami sajnos keveseknek adatik meg« (épp a fent idézett zero barátomtól). Kétségtelen, nem egyszerű - de ugye nagyszüleimnek sem volt könnyebb a háború alatt és közvetlen utána szülni és később felnevelni három gyereket. Ratkó alatt is nehéz volt, de cserébe muszáj is. Volt talán 2 évtized, amikor a mainál talán egyszerűbb volt, csak épp gazdaságilag mentünk csődbe, és átlagban akkor sem tette szüleink korosztálya. A szülőképes kor meg nem tart örökké, és mire esetleg egyenesbe jönnél anyagilag, már kicsúsztál, és nem mehetsz vissza 10-20 évvel, hogy szülj még egyet.

4.Ha a Népesedési Kerekasztalt vagy mit meg tényleg érdekli a demográfia, akkor - e hosszú távon értelmes, támogatható és a rendszer lényegét bemutató javaslat mellett - kitalálhatna a kormánnyal együtt arra is valamit, hogy az aktívaknak, részben épp a nyugdíjrendszer miatt szorító nagy elvonás, részben a forráshiány miatti kevés munkalehetőség miatt elvándorlásán csökkentsenek. Annál nagyobbat ugyanis semmi nem üt a mai és holnapi nyugdíjrendszerünkön, minthogy bármilyen okból évi százezer emberünk kivándorol - természetesen a gyerekeivel együtt, vagy azokat már kint szüli meg.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2014. augusztus 07. 18:26
"Mi igaz a kivándorlási parából? 2013.02.27. 11:53 - Szigel Gábor, közgazdász A hangulati kérdések gyorsan bele is csúsznak a politizálás mocsarába. Szerintem azonban a kivándorlás fontosabb probléma annál, hogy ilyen alacsony színvonalon tárgyaljuk. "De e kétségtelenül rossz tendenciák kapcsán is sok túlzó és félrevezető dolog jelenik meg a magyar sajtóban: egyes cikkek például gyakran csak az elmenők számát veszik figyelembe, holott igen jelentős minden évben a visszatelepülők száma is. Például Németországban 2011-ben ugyan 29 ezer magyar állampolgár jelent meg a nyilvántartásokban, de 13 ezer magyar el is hagyta az országot (adatok innen), a nettó egyenleg a mi szempontunkból tehát “csak” mínusz 16 ezer volt." Nyilvánvalóan teljesen más a nemzetgazdasági hatása x ezer határmenti ingázónak, mint ha ugyanennyi ember örökre elhagyja az országot. A kivándorlás negatív következményei szempontjából valószínűleg azon migránsok száma a legfontosabb, akik hosszú távra hagyják el Magyarországot, róluk viszont elég jó felső becslést adhatnak az Eurostaton rendelkezésre álló adatok. Szóval az Eurostat szerint 2011-ben 18 európai országban összesen 121 ezer hivatalosan is ott élő magyar állampolgárt regisztráltak, de ebből hiányzik néhány fontos bevándorlási célpont, Nagy-Britannia, Ausztria és Franciaország statisztikája. A brit statisztikai hivatal 47 ezer kint élő magyar állampolgárt tartott számon 2011-ben Ausztriára és Franciaországra pedig korábbi Eurostat-adatokból és a hozzájuk hasonló országokban megfigyelt tendenciák alapján kb. 25-35 ezer, illetve 7-9 ezer körüli létszámot becsülhetünk. Összességében tehát hivatalosan valamivel több mint 200 ezer magyar élhetett az Európai Unió más országaiban 2011-ben."
Agricola
2014. augusztus 07. 18:21
Idézet egy régi szovjet polgárháborús dal szövegéből: Rajta te vasszívű vaskezű had, Hej a jó doni penge, jól odacsap!" Timár Gábor Kardja is jól odacsap, mint a jó doni penge: " évi százezer emberünk kivándorol " Látomásai nem egyeznek a valósággal. Szigel Gábor, közgazdász (Index) 2013. 02. 27. 11:53 alaposan elemezte a kivándorlás kérdését. "Amióta tavaly tavasszal a közvélemény szinte véletlenül felfigyelt egy, egyébként már régóta rendszeresen készülő Tárki-közvéleménykutatás eredményeire, azóta alig lehetett nálunk józan hangvételű elemzést olvasni a kivándorlásról (tisztelet a néhány kivételnek). " "Geszti szövege sem a józan hangvétel, hanem a politikai propaganda kategórájába tartozik." "Összességében tehát elég természetes, hogy az alacsonyabb fejlettségű országokból a magasabb bérszínvonallal rendelkező nyugati államok irányába van egy népességmozgás. Ebből a szempontból, ami most történik Magyarországon, valószínűleg alapvetően indokolható a fejlettségi különbségekkel, és nincsen benne semmi egyedi vagy különleges." "Térségünk vizsgál 10 országa közül egyedül Csehországban volt alacsonyabb a migrációs ráta, mint nálunk".
Akitlosz
2014. augusztus 07. 15:31
Anarchista.
madarasi.abel
2014. augusztus 07. 15:06
Ajánlom a kommentelőknek, hogy olvassák el az eredeti, teljes cikket, még mielőtt véleményüket megosztják a többiekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!