A hazai ügyészi szervezet európai értékei

2014. október 08. 12:37

Egy Európai Ügyészség szigorúan csak az Unió pénzügyi érde­keinek védelme érdekében tevékenykedhet, más, akár több országot érintő vagy nemzetközi bűncselekményre nem lehet hatásköre. Interjú.

2014. október 08. 12:37
Polt Péter
Ügyvédvilág

Ha már szóba került az Európai Ügyészség, mi a véleménye erről? Mennyire ak­tuális ez a kérdés napjainkban, hiszen a ­kilencvenes években megálmodott in­tézmény, melynek alapjait a Corpus Juris fektette le, nagyon sokáig vita tárgya volt. A Lisszaboni Szerződés viszont az ­Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmét újra elővette, és megteremtette az Európai Ügyészség felállításának lehető­ségét.

A Lisszaboni Szerződés 86. cikke a már meglévő »Eurojust-ból« tartja létrehozandónak az Európai Ügyészséget. A cikk értelmében hatásköre kiterjedne – részben az Europollal együttműködve – az Unió pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények elkövetőinek felderítésére, ennek érdekében a nyomozás lefolytatására, a vádemelésre és a vádképvi­seletre a tagállamok bíróságai előtt. Így már nem koordinatív szervként működne. Létrehozatala hatalmas vitákat váltott ki, melynek hátterében nem az anyagi jogi és nem is az eljárási kérdések állnak, hanem sokkal inkább az a fő kérdés, mennyire menjünk tovább az európai integrációban. Ahogy korábban is elhangzott, vajon egy föderalista, vagy egy annál szorosabb együttműködésen alapuló Európa a cél.

Magyarország legfőbb ügyészének mi a véleménye az Európai Ügyészség felállításáról?

Megítélésem szerint egy Európai Ügyészség szigorúan csak az Unió pénzügyi érde­keinek védelme érdekében tevékenykedhet, más, akár több országot érintő vagy nemzetközi bűncselekményre nem lehet hatásköre. Ennek meghaladása ugyanis a nemzeti szuverenitásokat már oly mértékben érin­tené, melynek nincs meg az alapja a Lisszaboni Szerződésben, illetve más uniós dokumentumokban.

Amennyiben létrejön az Európai Ügyész­ség, milyen szervezeti megoldásokban gondolkodik Európa?

Az Európai Ügyészség körül még rengeteg a bizonytalanság, a vitás pont, több a kérdés, mint a válasz. Office-típusú legyen, vagy se, a delegált tagállami ügyész/ügyészek csak az európai pénzügyi érdekek védelmében járjanak el, vagy hazai ügyészként is a mindennapok jogalkalmazásában? Valószínű, hogy az utóbbi álláspont győz majd, de ­ebben az esetben nehéz feladat elé állítja a delegált európai ügyészt ez a kettősség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2015. december 22. 01:49
politikusok csicskái vagytok...
Wazze
2014. november 11. 15:37
Bűnpártoló pösze zsidrák! Annyit érsz, mint fing a szélben!
BőröndÖdön
2014. november 11. 15:37
Vastagbőrben világbajnok,az tuti!
komondor
2014. november 11. 15:37
Ezzel foglalkozz inkább te gerinctelen! http://www.hir24.hu/belfold/2014/10/09/kosa-hihetetlenul-ugyesen-gazdalkodik-a-fizetesebol/#sl
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!