Állami pénzből működve kritizálják a kormányt a függetlenek

2014. október 02. 12:52

Nagyrészt az EMMI, az NKA és az MMA forrásai biztosítják a kormány, a kultúrpolitika és az MMA ellen európai színtéren küzdő szervezet működését. Van probléma? Mi a probléma?

2014. október 02. 12:52
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Kultúrharcos hevülettel ment neki a magyar kormányzatnak és Navracsics Tibor európai biztosjelöltnek a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) a közleményével − a biztosjelölt európai parlamenti meghallgatásának napján, mondandójukat Juncker bizottsági elnöknek és az EP-képviselőknek címezve. A jól kiszámított politikai akció − és egyáltalán, az egylet − súlyát persze a helyén kell kezelni, de nézzük csak, mik is az eset körülményei!

A Független Előadó-művészeti Szövetségnek olyan sokszínű tagsága van, amiben elfér a Krétakör, a Frenák Pál Társulat, az Ördögkatlan Fesztivál, a Spinoza Ház, a Pintér Béla Társulat, valamint olyan független előadó is, mint Csáki Judit Orbán-kritikus színikritikus.

Kérdés, hogy a FESZ európai plénum elé tárt közleményét vajon leokézta-e a komplett tagság, vagy pedig a szervezet vezetése, esetleg egy harcos tagja fogalmazta meg az átlagos Népszava-publik színvonalát alulról súroló, a létező negatív folyamatok leírásának hitelességét otromba túlzásokkal romboló irományt. A közleményt mindenesetre a szövetség jegyzi.

A FESZ közleményéből a létező problémákon túl többek között olyanokat tudhat meg Juncker és az Európai Parlament tagsága (már akihez eljut az írás), hogy a kormány „másodrendű polgárnak tekinti az időseket, a melegeket, de főképp a romákat”, és „úgy változtatja meg saját javára a választási rendszert, hogy a következő önkormányzati választások már alig érdemlik meg ezt a nevet”.

A történet a Magyar Művészeti Akadémia kritizálásánál vesz vicces csavart: a FESZ azt írja, hogy a kormány „jogszerűtlenül felállít és alaptörvényébe foglal egy úgynevezett művészeti akadémiát, s olyan elnököt állít az élére, aki bevallottan nem a művészi minőség, hanem a nemzeti érzület és lojalitás alapján támogatja az alkotókat”.

Sok oldalról, sokféleképpen lehet kritizálni az Orbán-kormány kultúrpolitikáját (ha egyáltalán beszélhetünk egységes, átgondolt kultúrpolitikáról, mert szerintem nem). A Magyar Művészeti Akadémiát is lehet kritizálni − helyzetbe hozásának körülményeiről nekünk is megvolt a magunk véleménye. De minimum érdekes a kultúrharc egy olyan szervezet részéről, ami szinte kizárólag a kormányzati kultúrpolitika és a Magyar Művészeti Akadémia pénzcsapjaiból, központi költségvetési forrásokból tud működni.

A FESZ ugyanis így működik: a saját honlapján elérhető éves beszámolóiból derül ki, hogy nagyrészt az EMMI, az NKA és az MMA forrásai biztosítják a kormány, a kultúrpolitika és az MMA ellen európai színtéren küzdő szervezet működését.

A 2012-es beszámolóból kiderül, a FESZ-kritizálta kormány részéről az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1 millió + 500 ezer, az NKA Színházi Szakmai Kollégiuma 2 millió forintot, a FESZ által lesajnált Magyar Művészeti Akadémia 900 ezer + 700 ezer forintot adott a központi költségvetés forrásaiból a szövetségnek − ezen kívül pár tízezer forint jött össze egyéb támogatásokból. 2013-as beszámolójuk szerint a Magyar Művészeti Akadémia 900 ezer + 700 ezer forinttal támogatta a szövetséget. Nem túl jelentős tételekről van szó, de ennyiből el is működhet egy efféle egylet.

Végtelen vitát folytathatnánk, hogy mennyire, milyen mértékben kell egy államnak finanszíroznia a kultúrát és a kultúra körüli civil szervezeteket. Európában, itt a kontinensen dőreség lenne az amerikai modellről álmodozni, mások a hagyományaink, sajnos. De ha már az állam, a kultúrpolitika és annak szervezetei finanszírozzák a működésünket, meglehetősen furcsán veszi ki magát, hogy ugyanezeket a szervezeteket a közleményben tapasztalható hangnemben és színvonallal külföldön mószeroljuk.

És más megközelítésben: ha azt mondjuk, hogy nincs semmi baj azzal − sőt, egy természetes, demokratikus folyamat −, ha az állam, a kormány és szervezetei pénzéből működnek az őket kritizáló független szervezetek, és a kritika ellenére is évről évre láthatóan állami támogatást kapnak ezek a független egyletek, akkor tulajdonképpen milyen súlyos a probléma, mennyire kell farkast kiáltania a kritikusoknak, mennyire megalapozott például a fenti közlemény hangneme?

A FESZ-tag Krétakör vezetője, Schilling Árpád a maga megközelítésével korrekt döntést hozott a nyáron, teátrálisan bejelentve: „kész, vége, befejeztem, én az államtól többet nem kérek pénzt”, majd széttépve a pályázati értesítőt.

Ha már függetlennek kiáltjuk ki magunkat, akkor érdemes függetlenedni is a harcosan kritizált, de mégis szinte kizárólagos pénzcsapjainktól; és egy sokszínű mecénási kört felépítve valódi autonómiát teremteni magunknak. Megléphetné ezt akár a FESZ is. Megsúgom: ez egy előrelépés lehetne a valódi, jól működő civil szféra megteremtése felé.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2014. október 03. 12:08
Tökéletes ez az írás. De- a felvetett kérdést a helyén kell kezelni. A jelentéktelen szervezetek, csak a média nyilvánosságot keresik, amihez jelentéktelenségük okán máshogy nem jutnának. Az ember elitéli, azt amikor hazudoznak, elítéli a gyakran alpári stílusú ellenzéki ellenpropagandát.Itt az alpári stílussal , a hazugságokkal van baj. Nem a kritikával. DE -ez a kérdés- pont olyan mint az "miért léteznek Anarchisták, a rablók, bűnözők "- ?? . Amig nincs tömegtámogatásuk, ne propagáljuk Öket a médiában . Tény, hogy a rájuk költött közpénznek, számtalan jobb helye is volna. :-(
dobzselaci
2014. október 03. 00:28
ergé drága, lesz mélyebb repülésed is, vagy ez csak kötelező vörösfarok volt?
gudmen
2014. október 02. 22:54
angela merkel háza...no comment..közben gondoljatok szijjárto és hunvald..esetleg rogán ingatlanaira...vagy épp fletoéra.. http://pestisracok.hu/merkel-h..
pierre bayle
2014. október 02. 20:35
Azok az én adóforintjaim, ergé... amelynek 99%-a meg a stadionokra, szíjjártó "fizujára" meg feketéékre. Majd ha azt nem kell befizetnem, akkor eltartom Schilling Árpádot én. Addig meg legalább hadd pofázzanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!