Felszámolni a gyermekszegénységet - Magyarországon is

2014. november 27. 18:08

Magyarország végletesen leszakadt, sok kistérségben olyan állapotok uralkodnak, amelyet eddig csak a harmadik világban láthattunk.

2014. november 27. 18:08
Jávor Benedek
Jávor Benedek
Jávor Benedek blogja

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye 25 éve lépett hatályba. Ennek keretében hatévente vizsgálják az Egyezményben foglaltak teljesítését az egyes tagországokban. A 2014 februárjában megküldött civil jelentés hangsúlyozza, hogy 2006-2012 között a gyermekek helyzete Magyarországon  jelentősen romlott, mára elfogadhatatlanná vált. Rosszabb mint azt akár az ország gazdasági helyzete indokolná, vagy azt a kormány láttatni szeretné. Krízishelyzet van.

Magyarországon az Eurostat frissen publikált kutatása szerint az emberek harmadát (33,5%) veszélyezteti szegénységi vagy társadalmi kirekesztettség, ami 5 százalékpontos emelkedést jelent az egy évvel korábbiakhoz képest (!). A Gyerekesély Közhasznú Egyesület legújabb adati szerint a kiskorúak 43 százalékát érinti a szegénység.

A szegénységi csapdából való kitörést elsősorban az oktatási- és a szociális-ellátórendszer feladata segíteni. Ezt a rendszert az elmúlt 5 évben folyamatosan leépítették: az iskolakötelezettségi korhatár 18-ról 16 éves korra való leszállításával, az iskolai rendszer államosításával, az állam által immár nyíltan és direkt módon támogatott iskolai szegregációval illetve a munkanélküli segély jelentős korlátozásával és közmunkává konvertálásával, a lakhatási támogatás és a legrászorulóbb gyermekeknek adott ingyenes étkeztetés ellehetetlenítésével.

Magyarország végletesen leszakadt, sok kistérségben olyan állapotok uralkodnak, amelyet eddig csak a harmadik világban láthattunk.

Kötelességünk a tarthatatlan gyermekszegénység ellen az unión belül is fellépni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. november 28. 10:47
Benedek elvtársnője tömörebb volt: Fel kell számolni a gyerekétkezést ( SIC!)
Szőke Ciklon
2014. november 28. 10:36
Az iskolakötelezettségnek annyi köze van a szegénységhez, hogy ha 18 év lenne a felső határ több gyerek tudná elvenni a kicsiktől a tízórait, a zsebpénzt, a telefont, a márkás cipőt, dzsekit, a menzán a sütit, mami nyilván csökkentené az ő éhségérzetüket. És milyen egyszerűen meg lehetne oldani a szegénység teljes megszüntetését, ha az iskolakötelezettséget az ő esetükben 60 éves korig terjesztenék ki, amikor meg azonnal nyugdíjba vonulhatnának. Lám milyen egyszerűen meg lehetne oldani a problémát, és ennek a nagyeszű, jól fizetett "politikusnak" ez nem jut eszébe!
lalinagypapaa
2014. november 28. 09:50
Ebböl a gyűlölet gerjesztésböl,csak a cigányság jön ki rosszul.Remélem a cikkel egyettértők ott lesznek a végelszámolásnál.
Raven
2014. november 28. 08:47
2010 után egyedül a kormány tett a gyermekszegénység ellen az gyermekszámtól függő adókedvezmény bevezetésével.A vállalkozók foglalkoztatják a munkavállalók döntő részét, miért nem emelték a béreket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!