Mi lesz az utolsó manyup-tagokkal?

2014. november 22. 11:33

Négy évvel a nagy magánnyugdíjpénztári (manyup-) balhé után úgy tűnik, a rendszer maradékát is be akarja szántani a kormány.

2014. november 22. 11:33
Timár Gábor
A KARD

2010/11-ben a kormány megígérte, hogy aki magánnyugdíjpénztári tag marad, az megtarthatja a - törvény által akkor és azóta is magántulajdonnak tekintett - megtakarítását, de állami nyugdíjra még akkor se számítson, ha a mai nyugdíjasok kifizetésére tőle is ugyanúgy levonnak mindent, mint addig. Megígérte azt is, hogy az állami rendszerbe visszalépőknek lesz majd egyéni számlájuk. És a legfőbb trükk, a passzivitásra játszás: aki semmit nem tesz, azt úgy tekintik, hogy a visszalépésről nyilatkozott, annak kell valóban és kizárólag személyesen nyilatkozni, aki maradni akar.

Olyan százezren tettünk így.

Aztán persze mégis kapunk majd - jelen állás szerint persze - állami nyugdíjat, meg a visszalépőknek sem lett egyéni számla, és úgy tűnik, nem is lesz. A visszalépők megtakarításainak egy részéből törlesztettünk államadósságot (ami így is nagyobb, mint 2010-ben), egy részét eltőzsdéztük és hát szép stadionok is épültek. A maradék százezer pénze köszöni jól van, a pénztárak egy része azóta megszűnt, a tagok nagy része szépen ment tovább a maradókhoz, mára pedig alig néhány pénztár maradt állva.

A kormány, illetve Varga Mihály szerint ez is sok, és igen, nem elég az oktatásból meg a szociális ágazattól elvett pénz, ezt a tőkét is szeretnék stadionba konvertálni (igen: tudom, hogy demagóg vagyok, de nem én kezdtem, azzal pl., hogy ilyen gazdasági helyzetben autofire módban építenek stadiont). A portfolio.hu cikke szerint azoknak a pénztáraknak, amelyeknél a tagdíjfizető létszám két egymást követő hónap alatt félévi átlagban 70% alá csökken, be kell szüntetniük a tevékenységet, és jogutód nélkül meg kell szűnniük. Erre más ésszerű magyarázat nincs, mint hogy a kormány nem szeretné, ha a rendszerből bármi is megmaradna, illetve kell neki a maradék pénz is. Az origo.hu értelmezése szerint a törvény hatályba lépésekor, 2015. január 1-én már vizsgálható a fenti feltétel, amelynek egyik működő pénztár sem felel meg, tehát mindnek vége.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
slomovicz
2014. november 23. 12:04
"Az origo.hu értelmezése szerint a törvény hatályba lépésekor, 2015. január 1-én már vizsgálható a fenti feltétel, amelynek egyik működő pénztár sem felel meg, tehát mindnek vége.” Na- De, mi van ha megfelel? Bukik az egész elmélet? Ne kerteljél, jóember! Megint egy forrással kevesebb a törvényes szoci közpénz lopásnak! Sírjál Kurva! Jó hallani. :-)
Agricola
2014. november 22. 21:07
Az önkéntes nyugdíjpénztárakba az ügyfél saját megtakarított pénze kerül, míg a magyar állam az 1997-ben elfogadott nyugdíjtörvénnyel járulékbevételeinek egy részét "átterelte" az államiból az úgynevezett magánnyugdíj-pénztárakba. Tehát ők úgy kapták, mint szamár a fület!
Julismama2
2014. november 22. 18:50
http://www.portfolio.hu/finanszirozas/biztositok_penztarak/megszolalt_az_ngm_a_nyugdijpenztarak_ugyeben.206882.html
atila68
2014. november 22. 12:43
Van egy nagyon nagy baj a MANYUP tagok hozzáállásával. Az a pénz amit az állam befizetett a HGYBK nyugdíjpénztárak kasszájába, az soha nem volt az övék, és mások éltek belőle pazarul. És a tagok még többé kevésbé jól is jártak a nem MANYUP tagokhoz képest a teljes társadalom kárára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!