Ne vegyétek el a gyermekeinket azért, mert szegények vagyunk!

2014. december 10. 09:17

A családok átmeneti otthonaiban, anyaotthonokban ajánlott elhelyezése, bár az önkormányzatoknak kényelmes, hiszen ezeket elsősorban a központi költségvetésből finanszírozzák, nem jelent valódi megoldást.

2014. december 10. 09:17
Ámon Kata
Kettős Mérce

Ha pedig nem találnak maguknak más lakhatási lehetőséget – bár piaci áron képtelenek lennének megfizetni egy ekkora család albérletét –, kilakoltatáskor a gyermekek automatikusan átmeneti gondozásba fognak kerülni. Annak ellenére, hogy ezt a gyermekvédelmi törvény és a Magyarország által is ratifikált ENSZ gyermekjogi egyezmény is tiltja. Gyermeket csak akkor szabadna kiemelni a családjából, ha ott bántalmazzák, elhanyagolják.

Rengeteg családnál azonban nem ez a helyzet. Anna esete közel sem egyedülálló: A Város Mindenkié csoportot rendszeresen keresik meg ehhez hasonló történetekkel, kilakoltatással és gyermekük elvesztésével fenyegetett nők. Bár az önkormányzatoknak feladata lenne a szociális segítségnyújtás, erre vonatkozó szigorú jogi kötelezettségük nincs, forráshiányra hivatkozva bármikor megtagadhatják a segítséget. A támogatásra szoruló családok a családsegítőkben tanácsokat ugyan kaphatnak, esetleg egy-egy telefonhívással segítenek nekik elhelyezést találni átmeneti otthonokban, de kézzel fogható, anyagi segítséget nem.

A családok átmeneti otthonaiban, anyaotthonokban ajánlott elhelyezés, bár az önkormányzatoknak kényelmes, hiszen ezeket elsősorban a központi költségvetésből finanszírozzák, nem jelent valódi megoldást. Egyrészt ezek nagy része tömegszállás, ahol egy-egy kisebb szobába egész családokat zsúfolnak be, a gyerekeket teljesen idegen emberek között kell nevelni. Másrészt egy ilyen „otthonban” maximum két évet maradhatnak a családok, miközben folyamatosan nyomás alá helyezik őket, hogy minél előbb találjanak maguknak más megoldást. Amiben érdemi segítséget nem tudnak nyújtani, hiszen azoknak az embereknek, akik átmeneti otthonokba kerülnek, jellemzően nincs annyi jövedelmük, hiába dolgoznak, vagy kapnak ellátást a gyerekek után, hogy piaci áron bérbe adott lakásokat vegyenek ki. Sokszor ráadásul egyáltalán nem azért ajánlanak fel ilyen átmeneti megoldásokat a családoknak, mert megoldást keresnek a számukra, hanem azért, mert ha vidékre vagy más kerületbe sikerül költöztetni a szegény családokat, akkor az önkormányzat megszabadul tőlük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
népoldali56
2014. december 10. 17:06
UNORTODOX MEGOLDÁS: Minden 20.évét betöltött nö,aki kéri,és akinek szociális helyzte ,végzettsége ezt igényli,a 2.gyermek után KAPJON MINDEN ÉVBEN PÉNZT HA NEM SZÜL,egészen 37 éves koráig minden olyan,legalább középfoku végzettséggel,megfeleö hátérrel rendelkező nö,22-37 évesig kapojon jelentős összeget,HA SZUL. A jelenkezo liberalis rinyalas legyen alafesto zene.Meg lehet szokni,mint a vizimolnar a viz zugasat....
vigyor
2014. december 10. 10:50
Nos, szerintem arra is van törvény, hogy milyen feltétekkel lehet egyáltalán kiadni a kórházból a gyereket. Csak épp senki sem vizsgálja, hogy a lakás négyzetmétere valóban annyi-e, megfelel-e a higiéniás követelményeknek, stb.
bispora
2014. december 10. 10:44
Kicsit vacilláltam, hogy elmegyek-e, mert szerintem ez ütős performance lesz: "Ha téged is felháborít, hogy az állam és az önkormányzatok ennyire embertelenül állnak hozzá a lakás- és gyermekszegénységhez, vegyél részt tiltakozó akciónkon december 10-én (szerdán), 15 órakor a Blaha Lujza téren, ahol A Város Mindenkié otthontalan aktivistája és a Habitat for Humanity Magyarország szakértője fog beszédet mondani, majd egy rövid színházi jellegű előadásban mutatjuk be azt a folyamatot, ahogyan a szegény szülőktől elveszik gyermeküket." De inkább szkippelem, viszont a "Ne szüljetek több gyereket, hiszen szegények vagytok- magatokról sem tudtok gondoskodni" tematikájú tüntetés előtt szóljatok, azon részt szeretnék venni!
Eltünt
2014. december 10. 10:13
Szánalom ingyen van ,de az irigységért meg kell dolgozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!