Az új segélyezési politika: segélyért szavazatot

2015. február 16. 09:24

A kisebb településeken az információs szabadság infrastrukturális feltételei is szűkebbek, fontosabb szerepe van a hagyományos médiumoknak. Ez szintén erősítheti a helyi viszonyok kontrollálásának a lehetőségét.

2015. február 16. 09:24
Ténytár
Ténytár

Ha röviden összegeznénk, akkor azt mondhatnánk: a kistelepüléseken élők nagyobb mértékben vannak kiszolgáltatva a közigazgatásnak és az azt irányító (helyi és országos) politikának, mert az ellátórendszert folyamatosan úgy alakították át, hogy a forráskivonások mellett, a jellemzően politikus döntéshozókat egyre kevésbé kössék az egyértelműen számon kérhető, egyfajta automatizmust teremtő szabályok.

Ráadásul a közfoglalkoztatás szerepének erősítése is növelte a programban történő részvételről döntő önkormányzati és járási vezetőknek az emberek mindennapi megélhetésére gyakorolt hatását. Így ez a rendszer egyfajta személyes függőségi viszonyrendszer kialakulását eredményezheti. Mindezekhez még az is hozzájárul, hogy a kistelepüléseken nehezebb az információkhoz való hozzáférés is, és az internetet aktívan használók aránya jóval elmarad az országos átlagtól is. (…)

Mindezek mellett a kistelepülések lakói kevésbé férnek hozzá a megfelelő információkhoz. A XXI. században az információkhoz való hozzájutásban egyre jelentősebb szerepe van az internetnek. Amennyiben a Gemius méréseire tekintünk, azt láthatjuk, hogy a községekben jóval kedvezőtlenebb az internethez való hozzáférés.

Látható, hogy a községekben a lakosságnak kevesebb mint a fele használja az internetet. Ez az arány a városokban már 50 százalék feletti, s a fővárosban a lakosság közel kétharmada fér hozzá a világhálóhoz. Azaz, a kisebb településeken az információs szabadság infrastrukturális feltételei is szűkebbek, fontosabb szerepe van a hagyományos médiumoknak. Ez szintén erősítheti a helyi viszonyok kontrollálásának a lehetőségét.

Mindezek miatt látható, hogy 2010-et követően a kisebb településeken erősödtek azok a tendenciák, amelyek révén személyes függőséghez hasonló helyzetek alakulhatnak ki.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
adam
2015. február 16. 17:55
Na, nem a drogosék ingyenpénzére gondol a kedves szerző?
Wendriner
2015. február 16. 12:02
Segélyért szavazatot. Ez most Zuglóról szól?
balbako_
2015. február 16. 11:04
A kistelepülések, egyáltalán a települések forráskivonásának roppant ravasz módját választotta a Patás. Kifizette az adósságukat. Erről ennyit, lapozzunk!
Zokni
2015. február 16. 09:41
"...2010-et követően a kisebb településeken erősödtek azok a tendenciák, amelyek révén személyes függőséghez hasonló helyzetek alakulhatnak ki.” - írja. Ez nagyon nagy baj. Ha valaki nem tudná, hogy miben áll a demokrácia tönkretétele az orbánrendszerben, akkor most láthatja. Visszahozták a "korteskedés" szép hagyományát... Ez azért nagyon szomorú, mert nem szűnünk meg un. "kis országnak" lenni, és ezért a történelmünk már soha sem úgy alakul, hogy a politikai válság - gazdaságit váltson ki, és ezzel egy politikai tabula rasa-t eredményezzen. A XX. száza eleji változások a világégés miatt történtek, és Horthy nemhogy felkorbácsolta volna, hanem inkább konszolidálta a XIX. századi erőviszonyokat, és csak a II. Világháború lökte ki a hatalomból - és az is felemásan történt -. Valamint a rd-váltást sem a "külső-belső reakció", hanem a Szovjetunió csődje eredményezte. Ez egyértelműen Orbán Viktor felelőssége. Én nem gyűlölöm, de egyszer sajnos talán az ország eljuthat oda, hogy még a sírját is sóval hintik be, és sötét emberek meggyalázzák a holttestét is, mint a szerencsétlen elődjének...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!