Segédhad a pajzs szerepében

2015. április 15. 07:41

Hazánk fokozott láthatósága pedig arra sarkallhatja az iszlamista ellenséget, hogy stratégiai szinten, a hátországban mérjen ellencsapást.

2015. április 15. 07:41
Zord Gábor László
Magyar Nemzet

„Az iraki háború idején, nem sokkal az Abu-Graib-börtönbotrány kirobbanása után, volt egy ritka, az érték- és érdekalapú külpolitizálást meglehetősen jó arányban elegyítő döntése a magyar elitnek.


Az akkor ellenzékben lévő Fidesz ugyanis – arra hivatkozva, hogy ez a háború bizony már nem arról szól, amire hivatkozva legnagyobb szövetségeseink összetrombitálták az »új Európa« alkalmi koalícióját – nem szavazta meg a magyar honvédségi kontingens mandátumának meghosszabbítását. A szolgaiságot meggyőződésesen és opportunista módon egyaránt űző Gyurcsány-kormány hoppon maradt, viszont Magyarország megúszta egy fő katonai és három fő civil veszteséggel ezt a kalandot – a mobilvécé-szolgáltatók számára megnyílt üzleti lehetőséget, mint hozadékot, talán ne ecseteljük. Elég tíz év távlatából visszanézni, feldolgozni az Egyesült Államok vezette intervencionista politika gyászos utóéletét és hozadékát, hogy ez a pillanat feltűnően kiemelkedjen az elmúlt negyedszázadi magyar kül- és katonapolitika sodródásából, koncepciótlanságából, gyengeségéből, a segédhaddá degradáltság szégyenéből. (...)

Hogy a magyar misszió elér-e valamit, lesz-e haszna, arról alighanem éppúgy fölösleges vitázni, mint más esetekben, például Afganisztánban vagy Koszovóban, ahonnan tizenöt évvel jótékony beavatkozásunk után megkaptuk a magunk rekord menekültadagját a biztonságpolitikai előrelátás tanulságos példájaként. A kérdés sokkal inkább az, hogy a fokozott iraki kockázatvállalás miként sül el. Egy biztos: a légitámadásokon kívül részt vevő koalíciós szárazföldi erők egyik legveszélyeztetettebbje lesz a magyar: míg mások kiképeznek és háttértámogatást nyújtanak, a honvédek lesznek az a pajzs, amely a rájuk mért esetleges csapásokat hivatott elhárítani. Hazánk fokozott láthatósága pedig arra sarkallhatja az iszlamista ellenséget, hogy stratégiai szinten, a hátországban mérjen ellencsapást. Joggal lehetünk kíváncsiak: vajon ha ne adj isten baj történik, és felelősöket keresnek, hány kar lendül lelkesen a magasba a tegnapi szavazáshoz hasonlóan?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. április 15. 12:41
Zrínyi Miklós szigetvári ellenállása "arra sarkallta az iszlamista ellenséget, hogy stratégiai szinten a hátországban mérjen ellencsapást. Ugyanezt a hülységet követte el Dobó István és sokan mások. Ahelyett, hogy Zord Gábor Lászlót olvasgatták volna.
mustarharmas
2015. április 15. 10:20
Németh Zsolt egy idióta ezzel az ötlettel. A Fidesz pedig nagyon nagyot hibázott.....
Zokni
2015. április 15. 09:18
"...a politikai etika a következmény etikája..." - írja. Nem is reagálok a dolog "hasznáról", "eredményéről", mert a fenti bonmot-t azért ne értékeljük túl. Az "aki másnak vermet ás, maga esik bele" közmondás SEM szó szerint, SEM átvitt értelemben nem alkalmazható a gyakorlatban, mert akkor nem vállalna senki sírásást, és nem volna szükség rendőrre, zárra, kerítésre a ház körül...
Zokni
2015. április 15. 08:33
Ez elég sunyi kis írás. Odavág Gy-éknak, mikor itt most ugyanúgy lehetne mondani, hogy szolgaiak a mostaniak is. Ráadásul ez hülyeség, mert ha a felesége ösztönzésére rendszeresen elmosogat, akkor a megalkuvást "meggyőződésesen, és opportunista" módon egyaránt gyakorolja? A misszió nem létező "hasznáról" papol demagóg módon, hiszen a lényegi okot nem érinti, hogy Magyarország egyetért a hadjárat céljával, és teljes jogú tagja a szövetségnek. Itt most csak annyit "kell" mérlegelni, hogy megéri-e a kockázat. Ezt az "érvet" imádom. Azok hozzák fel, akiknek nem felelősségük az ország megvédése. Ez olyan szép. Most legalább a Fidesz is megkapja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!