Válaszféle Ablonczy Bálintnak

2015. július 02. 16:29

Azt sugallja cikked, ha nem értettem félre, hogy a „magunkfajták” a műfelháborodáson és a közösségi médiában a profilkép cserélgetésén túl aligha tesznek valamit.

2015. július 02. 16:29
Fazekas Tamás
Helsinki Figyelő
„Kedves Bálint!

Remélem, nem haragszol meg a tegeződés miatt, de a keddi publicisztikád által másokkal együtt megszólítva érzem magam, és mert ismeretlenül is barátodnak nevezel, arra gondoltam, afféle liberális jogvédőként, hogy esetleg eloszlathatom néhány félreértésedet. A »levélféle« stílusán és az obligát, kritikátlan jogvédőzésen hamar túltettem magam, kapunk mi ennél cifrábbakat is: a személyeskedésnél, amire nem is fogok válaszolni, sokkal fontosabb, hogy megpróbáljunk beszélni is egymással, magyarul és európai módon, akár érdemi kérdésekről. Pontról-pontra szeretnék neked válaszolni.
  • Azt sugallja cikked, ha nem értettem félre, hogy a »magunkfajták« a műfelháborodáson és a közösségi médiában a profilkép cserélgetésén túl aligha tesznek valamit.
Talán már nem emlékszel arra, amikor még a ’90-es években Helsinki Bizottság kiállt a hírhedt kistarcsai tábor bezárásáért, valamint a nagyatádi és a máig működő debreceni menekülttáborokban is ott voltunk, hogy fellépjünk a jogsértések ellen. Ezekbe a táborokba az akkori kormányok és rendőrségük (arra talán emlékszel, ki volt az országos rendőr-főkapitány 1991 szeptemberétől 1996-os nyugállományba vonulásáig) alkalomadtán a maihoz nagyon hasonló érveléssel zárt be szép számmal a délszláv háborúk elől vagy más üldözés miatt menekülő magyarokat is. Félreraktam neked egy példányt a Bizottság történetéről írt könyvből, ha érdekel, olvasd el, szívesen elküldöm.

Tudod, a Helsinki több mint húsz éve ugyanabban hisz: minden menedéket kérőt megillet az emberhez méltó elbánás, és be kell tartanunk a nemzetközi kötelezettségeinket. Ezért dolgozunk. Az összes fogdán és az összes táborban nyújtunk jogi segítséget, a bíróságokon jogi képviseletet, évente több ezer ügyben és szakmai munkánkkal európai szinten is próbálunk hozzájárulni a menedékjog jó gyakorlataihoz, több európai ország hatósága hív minket képzéseket tartani. Szépen kérlek, ha másért nem, hát az újságírói tisztességért alaposabban tájékozódj, mielőtt más munkáját minősíted. Nem kevés 6-7k like, és nem is tudom mennyi letöltés stb. egy publira, de nem biztos, hogy mindenáron megéri.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!