Itt a felelős progresszív válasz a bevándorlásra: menjenek máshova!

2015. július 21. 12:54

Baden-Württemberg zöldpárti miniszterelnöke, Winfried Kretschmann szerint a Németországba érkező menedékkérőket az elnéptelenedő Kelet-Németországba kellene telepíteni, mert ott több a hely.

2015. július 21. 12:54
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Ön is kíváncsi volt, mi a felelős, szolidáris, emberbarát, progresszív válasz a bevándorlás kérdésére, különösen annak fényében, hogy a magyari határzár elítélése mellett eddig nem nagyon igyekeztek konkrét válaszokat adni a problémára − ha csak a fogadjunk be mindenkit / oldja meg az EU / Orbán Viktor mondjon le válaszokat nem vesszük annak?

Mivel sem az LMP, sem a PM, sem a CEU, sem a Kettős Mérce blog, sem más progi közíró − kellő számú választó felhatalmazása nélkül − nem rendelkezik kormányzati felelősséggel; és mivel az általunk nemrég megszólaltatott európai zöld vezér, Reinhard Bütikofer is annyit tudott válaszolni konkrétumokat firtató kérdésünkre, hogy „nem vagyok hajlandó elméleti számokról vitatkozni, amíg a nincs meg a hajlandóság a befogadásra!”; így már nagyon vártuk, hogy végre felbukkanjon valaki, aki felelős pozícióból tud progresszív választ adni az Európát sújtó migrációs válságra.

Csakhogy az a helyzet, hogy nincsenek sokan közülük kormányzati pozícióban. De végre megszólalt a nyugatnémet Baden-Württemberg tartomány zöldpárti miniszterelnöke, Winfried Kretschmann: szerinte a Németországba érkező menedékkérőket az elnéptelenedő Kelet-Németországba kellene telepíteni, mert ott több a hely.

Nos, a történet ott kezdődik, hogy a délnyugat-németországi, kőkonzervatív és kőgazdag Baden-Württembergben rendszerhiba és szenzáció volt, hogy épp ott adtak a német zöldek először tartományi miniszterelnököt. A hagyományosan erős CDU-bástyának számító tartományban 2011-ben pont két héttel a fukusimai atomerőmű-baleset után tartották a választásokat, és a témára mára hiperérzékennyé vált német polgárok azokban a napokban kilengtek a zöld álláspont felé. Ez azt eredményezte, hogy ugyan a CDU ismét messze a legtöbb szavazatot szerezte a tartományi választáson (39 százalék, bár ez nagy kudarc volt nekik), de utána a Zöldek következtek a német tartományi választáson valaha elért legjobb eredményükkel (24 százalék), és utánuk jöttek a szocdemek 23 százalékkal. A kormányzásra régóta éhes tartományi baloldal összefogott: zöld-szocdem koalíció vette át Baden-Württemberg irányítását, miniszterelnökként Winfried Kretschmannal.

Maga Kretschmann egyébként kelet-poroszországi származású, lakóhelyükről a 2. világháború végén elűzött katolikus szülők gyermeke, akinek annak idején még a papi hivatás választása is kinézett − de aztán, ahogy akkoriban sokakkal megtörtént, beszippantotta őt a hetvenes évek radikális-alternatív egyetemi közege. A Zöldek történelmi eredményével 2011-től vezeti a délnyugat-németországi Baden-Württemberget, s alapvetően meg van vele elégedve a konzervatív habitusú helyi népesség is. És mintha kezdene rajta újra kiütközni az otthonról hozott reakciósság.

Mivel rajta kívül nagyítóval lehet keresni kormányzati-irányítási felelősséggel felruházott zöld politikust a világban, itt volt az esély, hogy bemutassa: a környezetvédelem mellett természetesen minden más progresszív gondolatot szívesen felvállaló ideológia alkalmazása hogyan működik a gyakorlatban. A bevándorlás témája különösen érzékeny ügy, lássuk, mit reagált erre az illegális migránsok fő célországának számító Németország egyik leggazdagabb tartományának vezetője. 

Nos, ahogy fentebb is írtuk, nagyjából úgy: a tartomány megtelt, a migránsok menjenek máshova. 

Winfried Kretschmann kritizálta a belnémet kvótarendszert: szerinte az évtizedek óta nem tapasztalt menekülthullám kezelésére kevéssé alkalmas a jelenlegi megoldás, amely az úgynevezett königsteini képlet alapján a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével osztja el a tartományok között a menedékkérőket. A Zöldek politikusa szerint a képletben szereplő változók mellett azt is vizsgálni kellene, hogy „konkrétan hol van hely” menedékkérők elhelyezésére. Hely pedig Kelet-Németországban van: a keleti tartományokban az elvándorlás miatt sokhelyütt valóban magas az üresen álló lakóingatlanok aránya. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi adatai szerint például Szász-Anhalt tartományban a lakások 15 százalékában, Szászországban pedig 13,9 százalékában nem laknak. És akad egy tanulmány is, mely szerint a harmadik világból érkező menekültek tömeges kelet-németországi elhelyezése „áldás” lehet a helyi munkaerőpiac számára, mivel a menekültek, menedékkérők jellegzetesen fiatalok és motiváltak, körükben a foglalkoztatottság hosszabb távon 55 százalékos lehet, nyelvi és szakmai képzési programokkal pedig még tovább emelhető ez az arány − így a tanulmány.

Csakhogy a Kretschmann-véleményről szóló hír is kitér arra a csöppnyi problémára, hogy a szélsőjobboldali erők befolyása nagyobb keleten, mint a nyugati tartományokban, emellett jelentős az ellenállás a menedékkérőket befogadó otthonok kialakítása ellen, ami demonstrációkban és akár erőszakos bűncselekményekben is megnyilvánul. A menedékkérők betelepítése társadalmi feszültségeket eredményezhet, mert a ritkán lakott térségekben egy csapásra nagymértékben átalakíthatja a „régiek és újak”, a régóta helyben lakók és a frissen beköltözöttek arányát.

De hát az egyszeri baden-württembergi fogorvosnak vagy Mercedes-mérnöknek, aki stuttgarti villája és a Boden-tavi vitorlása között száguldozik luxuskocsijával, ez mégis csak kényelmesebb megoldás, mint ha a szomszédjába költözne vagy kétszáz afgán − még megzavarnák őt és családját bioreggelizés vagy az esti kocogás közben. Csak annyit gondol: ez nem az ő problémája, oldja meg a keletnémet, amúgy is 25 éve tömi őket pénzzel. Egyébként a jóléti, katolikus, urbánus, délnémet Baden-Württemberghez hagyományosan még a Dunántúl és Budapest is közelebb van kulturálisan, sőt, földrajzilag is, mint mondjuk az északkelet-németországi, szelek tépte, mocsarak szabdalta, ex-protestáns-ateista, szomorúan posztendékás Mecklenburg-Előpomeránia.

Így történhet meg, hogy a zöld-progresszív ideológia, ahogy hatalomra kerül, hamar elbukhat a valósággal történő szembesülés során; s kibukkan a végén a szőrős talpú, retrográd − a reakciós keleti végeken józan parasztinak is tartott − válasz: menjenek a kéretlen idegenek máshová, ne a portánk mellé.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 427 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2015. július 23. 15:04
vihar van itt
peninsulavaldes
2015. július 23. 13:54
azért a végén a műsorvezető rángatózása is megérne egy misét.
Akitlosz
2015. július 21. 21:17
"progi közíró" Ez mit jelent? Nem értem. --- A javaslattal az a gond, hogy ha egyszer tartózkodási engedélyt kapnak a bevándorlók, akkor nem lehet őket arra kényszeríteni, hogy előírt helyen telepedjenek le, szabadon utazhatnak. Egyébként hasonló javaslat elhangzott az amerikai Egyesült Államokban is, ahol az autóipar kihalása miatt szellemvárossá vált Detroitot akarták volna egyesek betelepíteni menekültekkel. A probléma ott is ugyanez volt. Ha egyszer már ott vannak legálisan, akkor senki és semmi nem kényszerítheti őket arra, hogy ott is maradjanak, ráadásul pusztán bevándorló embertömegből még nem lesz munkahely, nem lesz megélhetés.
Jimmy Tudeski
2015. július 21. 16:15
10/10
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!