Fordul a világgazdaság?

2015. augusztus 26. 13:58

Valószínűtlen, hogy Amerika Kapitány visszaveszi a stafétát a kínai sárkánytól, és a világgazdaság motorja vígan döcög tovább. Még ilyen olcsó olajárak mellett sem.

2015. augusztus 26. 13:58
Gál Zsolt
Új Szó

„A fő kérdés az, hogy képes-e az USA visszavenni korábbi szerepét, amikor főleg az amerikai háztartások fogyasztása révén húzta a világgazdaság szekerét. Mert az Európai Unióra most se nagyon számíthat, a korábban sztárolt BRICS országok meg egymás után dobják be a törülközőt (közülük egyébként relatíve még mindig Kína van a legjobb helyzetben). A rogyadozó fejlődők, az összeomlás elé néző nyersanyagfüggők (Venezuela, Irak, Oroszország, Irán), meg a nyersanyag nélkül omladozók (Ukrajna, Egyiptom), a lassan araszoló és problémákkal küszködő EU – ez lenne jelenleg röviden a világgazdaság, Amerika nélkül.

Csakhogy az USA relatív súlya már korántsem olyan, mint az ezredfordulón, emellett a fejlett országok a válság után agyondoppingolt, agyon-szteroidozott formában jutottak el újra a növekedésig. Nulla kamatokkal, csúcsra járatott jegybanki pénznyomdával, hatalmas államháztartási hiányokkal és emiatt dagadó államadóssággal. Vagyis állami gazdaságélénkítésre a fejletteknél nem maradt puskapor, és ez alól Amerika sem kivétel. Ahol a háztartások »élménye« igencsak friss arról, hová vezet a túlzott eladósodás. Szóval valószínűtlen, hogy Amerika Kapitány visszaveszi a stafétát a kínai sárkánytól, és a világgazdaság motorja vígan döcög tovább. Még ilyen olcsó olajárak mellett sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. augusztus 27. 18:42
Föl ... ???
OberEnnsinnen
2015. augusztus 27. 14:09
Az egész világgazdaság egy hatalmas lufi. (A termelés és a fogyasztás egyensúlytalansága miatt.) Amikor pedig ez a lufi ereszteni kezd, a kicsiket-mindig kisebbre - értsd: kiszolgáltatottabbá, tovább megkopaszthatóbbá - nyomja, a nagyok pedig megmenekülnek. Aztán kezdődik elölről. De meddig?
toyoda
2015. augusztus 27. 12:24
Nem kell ahhoz nagy ész, hogy belássuk 7-8%-os iparral képtelenség visszataszítani Kínát. Ez a "viccnövekedés" ami itt van, azt meg a kurváknak és a drogoknak is köszönhetjük, mert gazdasági teljesítményként mérjük már ezt is.
Energetikus
2015. augusztus 26. 21:34
hát kelet Európában már lassan átvesz mindent a Finn öböltöl a Boszporuszig ... lassan ki-nem-állhatja öket az egész világ, mint a brezsnyevi kommunizmust ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!