Politikai válság van, nem menekültválság

2015. szeptember 02. 07:49

Nagyon messze vagyunk attól a valódi menekültnyomástól, amellyel nálunk sokkal szegényebb és sokkal ingatagabb országok néznek szembe.

2015. szeptember 02. 07:49
Nils Muižnieks
Index

„Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint január óta kicsivel több, mint 430 ezer menedékkérelmet adtak le az európai uniós tagállamokban. 40 százalékukat Németország vette föl, a többiek negyedét pedig Magyarország. Ez azt jelenti, hogy huszonhat EU-s országra jut 180 ezer menedékkérelem, ami finoman szólva sem kezelhetetlen.

Ha hozzávesszük azt a majdnem 300 ezer embert is, akik január óta Olaszországba és Görögországba érkeztek – legtöbbjük szíriai, akik menekült-státuszt fognak kapni – még mindig nagyon messze vagyunk attól a valódi menekültnyomástól, amellyel nálunk sokkal szegényebb és sokkal ingatagabb országok néznek szembe. Mint például Pakisztán, Libanon és Etiópia, vagy, hogy ne is keresgéljünk nagyon messze tőlünk: Törökország, ahol körülbelül kétmillió szíriai talált menedéket. (...)

Bulgáriában és Magyarországon hirtelen megnőtt a menedékkérők száma, és nagyon kevés segítséget kaptak EU-s szomszédaiktól, ha kaptak egyáltalán. Egy rossz döntéssel válaszoltak: lezárták a határaikat. Ez egész biztosan nem segítség azoknak, akik a nemzetközi közösség védelmére szorulnak. A kellemetlen politikai igazság viszont az, hogy részben azért jutottunk ide, mert az EU-s menekültfogadási rendszer bünteti azokat az országokat, amelyek Európa határán fekszenek. A valódi gond nem az, hogy menekültek jönnek. A valódi gond a kormányok kapkodó, majdnem hisztérikus reakciója.

Ez nem egy bevándorlási válság, sokkal inkább egy politikai válság, ahol a tagállamok kevesebb »Európát« követelnek, miközben pont, hogy többre lenne szükség. Ha meg akarjuk menteni a szolidaritás és az emberi jogok Európáját, újra kell gondolnunk, hogy hogyan állunk a bevándorláshoz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cserebogár
2015. szeptember 02. 11:49
Mi a fenéért nem lehet visszatoloncolni őket? Még mindig olcsóbb megoldás hajóra, repülőre tenni őket, mint Európában etetni, segélyezni, lakhatást és orvosi ellátást (majd oktatást) biztosítani ennek a végeláthatatlan tömegnek. Ezek nem teherviselő, adófizető polgárok! Nem is lesznek azok! Magunk alatt vágjuk fát :( Amit elért és megteremtett az európai kultúra és civilizáció, azt most felemészti és kiszarja a keleti csorda. A tárt karokat ideje lenne összezárni!
august
2015. szeptember 02. 10:06
Olvasva ezt a jóember, olyan érzése van az egyszerű polgárnak, mivel az európai egyesült államok első ötlete, már az erről való gondolkodás elején megbukott az ellenérzések miatt, ezek az erők most erőszakosabb eszközökhöz folyamodtak. A hagyományos nemzeti keretek lebontásához, szétzüllesztéséhez. Grandiózus terv, azt meg kell hagyni, és ahogy immáron tucatnyi ország érintett az ügyben, nem kispályás szereplőkkel van dolgunk..
Berecskereki
2015. szeptember 02. 08:51
Egyetértek, hogy politikai válság van a brüsszeli urak fejében. Az unió feladata nem pártpolitika lenne, hanem az uniós országok gazdaságával való foglalkozás. Ehhez azonban nem értenek, mert nagyobb részük bukott politikus, soknak alacsony a képzettsége, vagy ha van is nem gazdasági témájú. Ugyancsak hiányzik a gazdasági szakmai gyakorlat. Ebből eredően az unióban pártpolitikai harc folyik és háttérbe szorult a gazdasági szakmai munka.
Berecskereki
2015. szeptember 02. 08:36
Százat az egy ellen, hogy Nils Muižnieks úrnak valamilyen kapcsolata van a Soros Alapítvánnyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!