„Ma már nincs szabadság”

2015. szeptember 25. 10:58

Az ügyek zöme gyakorlatilag el sem jut egy bíróig. Különösen akkor nem, ha a menedékkérőkkel már a belépésnél olyan – magyar nyelvű – papírokat íratnak alá, amely szerint illegális határátlépést követtek el.

2015. szeptember 25. 10:58
Sándor Zsuzsa
JogÁsz blog

„És mit mond az IM arra, hogy a nem magyar anyanyelvű menekült olyan vádiratot és ítéletet kap, amiből egy kukkot sem ért? »A kézbesítendő iratot nem kell lefordítani, ha erről az érintett kifejezetten lemond« – idézem az IM válaszát. Csak egy apró mellékmondatocska hiányzik, mégpedig az, hogy »ha a törvény eltérően nem rendelkezik«. Márpedig a törvény, no meg a 2010-ben kiadott EU irányelv is másként rendelkezik. »A tagállamok biztosítják, hogy a büntetőeljárás nyelvét nem értő gyanúsítottak vagy vádlottak megkapják mindazon iratok írásbeli fordítását, amelyek lényegesek…« Márpedig »a vádirat, és bármely ítélet a lényeges iratok közé tartoznak«. Szerintük ez jelenti, hogy mi mindenben megfelelünk az európai jognak! Csak akkor mondjuk ki gyorsan, hogy ezek a szabályok nem alkalmazhatók, amikor »tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet« hirdetünk. (...)

Pesszimista vagyok. Még akkor is, ha néhány bíró az Alkotmánybírósághoz fordulna. Ráadásul az ügyek zöme gyakorlatilag el sem jut egy bíróig. Különösen akkor nem, ha a menedékkérőkkel már a belépésnél olyan – magyar nyelvű – papírokat íratnak alá, amely szerint illegális határátlépést követtek el. Ezzel persze automatikusan jogosulatlanná válnak a menekült státuszra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 01. 10:08
Hazudik a vén ringyó! Erre külön rákérdeztek, mindenki megkapja a saját nyelvén az eljárással kapcsolatos összes tudnivalót, saját nyelvén védekezhet azaz minden a legaprólékosabb európai jognak megfelelően zajlik.
Bravo
2016. február 14. 13:57
El tudom képzelni, hogy ha a Schiffer ellen így lép fel, akkor milyen elfogulatlanságot lehetett várni tőle az ítélkezésben. Még hányan lehetnek?
Bravo
2016. február 14. 13:56
Most láttam egy másik kommentben a 8 évre ítélt borosgazda kapcsán. Ide is bemásolom, mert ha igaz, akkor nagy baj van a liberális igazságszolgáltatással. "A bírói tanácsot vezető Szegedi Gyöngyvérnek nem ez az első ilyen ügye. Ő hozott döntést a szigetszentmiklósi gyerme­keiket kínzó szülők ügyében. A vádban elképesztő kínzások – verés, fekáliaetetés, szexuális bántalmazás – szerepeltek. Végül kiskorú veszélyeztetése miatt mindössze 2 évet kaptak a szülők, amit az előzetesben addigra letöltöttek, így szabadon távozhattak. Szintén Szegedi hozott ítéletet az ötéves fiát fakanállal és szíjjal agyonverő dunaharaszti apa ügyében. 2012-ben a vádban szereplő emberölést, halált okozó súlyos testi sértésre enyhítette. H. Gábor csupán öt évet kapott. Mint ismeretes, a gazdát a Pest Megyei Főügyészség eredetileg életveszélyt okozó testi sértéssel vádolta meg, de a bíró már az első nap jelezte, hogy halált okozó testi sértés, de akár előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölés is lehet majd a minősítés. Ennek nagyon súlyos tétje van: a büntetési tétel az előbbieknél 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, az utóbbinál akár életfogytiglant is ki lehet szabni"
Bravo
2016. február 14. 13:56
Igazad van, sajnos egy elfogult bíró rossz döntése hatványozottan okozhat kárt. Ha van valamilyen bírói minőség ellenőrzési fórum, akkor ezúton javaslom figyelmükbe a bírónőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!