A sas és a légy

2015. szeptember 23. 07:39

Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a témával kapcsolatban tegnap már az Európai Uniót is megzsarolta: ultimátumot adott Brüsszelnek, hogy amennyiben délután kettőig nem fegyelmezi meg Horvátországot, akkor Szerbia megfelelő – békés, ám határozott! – ellenlépéseket tesz.

2015. szeptember 23. 07:39
Szabó Palócz Attila
Magyar Hírlap

„Sokkal izgalmasabb azonban, hogy Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök a témával kapcsolatban tegnap már az Európai Uniót is megzsarolta: ultimátumot adott Brüsszelnek, hogy amennyiben délután kettőig nem fegyelmezi meg Horvátországot, akkor Szerbia megfelelő – békés, ám határozott! – ellenlépéseket tesz. No tessék! Brüsszelből persze semmiféle értékelhető nyilvános válasz nem érkezett, akármit is sugalmaztak a védett vonalakon, bizalmasan. Csak Zágrábból üzenték meg, hogy akkor oldják fel a határzárat, ha Szerbia az területén áthaladó menekülteknek legalább a felét Magyarországra zsuppolja át. Nocsak-nocsak…

Ez is szépen jelzi, hogy van horvát részről is egy nagy adag nagyképűség az ügyben, elég, ha csak Zoran Milanovic miniszterelnök minapi kijelentésére gondolunk. Ő az egyik sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a sas nem foglalkozik a legyekkel – márpedig saját értelmezésében Szerbia a légy, Horvátország meg a sasmadár. Mint mondta, Szerbia hónapok óta képtelen megfelelően kezelni a menekültkrízist. Egy légyhez hasonlította a szomszédos országot, amely képtelen megbirkózni a problémáival – ami, valljuk be, nem tesz jót a megbékélésnek, és főleg nem a nemzetközi kapcsolatoknak. Főleg akkor nem, ha nagyon úgy fest a dolog, hogy a sasnak is összeomlott a számítógépes rendszere a téma kezelésében. Most meg ez…

A határátkelők mindaddig zárva maradnak, amíg Szerbia nem változtat politikáján, és nem szállítja szervezetten a horvát határra a menekülteket – ezek már Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szavai. Vucic pedig röviddel lapzártánk előtt azt üzente Zágrábnak, »jó éjszakát« gyanánt, hogy ma estig ad újabb haladékot a megegyezésre, s ha Horvátország nem oldja fel a határzárat, akkor életbe léptetik a megfelelő ellenintézkedéseket, amelyekről tegnapi rendkívüli ülésén döntött a szerb kormány. A politikai adok-kapok tehát folytatódik. Aleksandar Vucic viselkedéséből pedig úgy tűnik, hogy ha a légy nem bír el a sassal, akkor keres magának egy nagyobb vadat, amelyet csipkedhet. Jaj, csak nehogy háromlábú legyen…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Je suis László Petra
2015. szeptember 23. 12:36
Berecskereki "Ha nincs kerítés, akkor nem bűncselekmény, csak szabálysértés és ennek más a vonzata." Ha te mint magyar állampolgár szabálysértést követsz el akkor a rendőrök enni inni hoznak neked kosher ételeket, buszoztatnak? vagy pedig feljelentenek vagy esetleg be is visznek akapitányságra és feljelentést írnak?
röviden
2015. szeptember 23. 09:34
A horvátok, pontosabban a kormányuk, az EU mögé bújik a konfliktusban, miközben nagy ívben tesz a szabályaira, még a látszatra se adva. Az EU meg hallgat, mintha mi se történt volna. Ezzel minden fél a legrosszabb arcát mutatja, leginkább szánalmas impotenciáját.
marós
2015. szeptember 23. 09:10
Azok akik begerjesztették a problémát, semmit nem tesznek a megoldás érdekében, hagyják vergődni a tehetetlen kicsiket.
KannibálTatárÚr
2015. szeptember 23. 08:55
Az EU-nak sikerült a három országot egymás ellen heccelni. Aztán leszűrik a tanulságot: a nemzetállamok nem képesek békében élni, meg kell őket szüntetni. Pedig elég lenne a liberókat kidobni a történelem szemétdombjára. A problémák 90 %-a megoldódna. Nem tesznek semmi hasznosat, ezért az ő érdekük mesterséges problémákat kelteni, amiknek mogoldásával aztán úgy tesznek, mintha tennének valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!