Antibakteriális 3D műfoggal a fogszuvasodás ellen

2015. október 21. 09:44

A 3D nyomtatás olcsó, így műfogat nyomtatva és azt antibakteriális anyaggal kezelve megelőzhető lehet a fogszuvasodás.

2015. október 21. 09:44
Peter Dockrill
Science Alert

Senki sem szeret fogorvoshoz járni, pedig idővel fogazatában előbb vagy utóbb, de szaporodni fog az idegen anyag. A fogorvostudomány ma már a legrosszabb esetben implantátumokkal próbálja megmenteni a fogazat egészét, ha annyira leromlik annak állapota. Egyszerűbb esetben a szuvas rész eltávolításával, vagyis töméssel, súlyosabb romlás esetén koronával, felépítményekkel (híd és egyéb pótlótagok) lehet "újjávarázsolni" fogainkat, de a megfelelő szájhigiénia folyamatos biztosítása nélkül a fogszuvasodás nem állítható meg sajnos. Innen jött az ötlet, ha egy szájba idegen tagot (implantátumot vagyis műfogat) applikálunk, akkor ha ezt megfelelő antibakteriális anyaggal (ami megakadályozza a szuvasodást) együtt gyártjuk, ahogy bomlik, folyamatosan gyakorlatilag fertőtleníti is a szájüreget és a benne lévő maradék ép fogainkat is.

A 3D nyomtatás egyik előnye, hogy az olyan speciális és egyedi dolgokat, mint a fogpótlások is olcsón elő lehet állítani. Innen jött a holland kutatók ötlete is, hogy antibakteriális réteggel vegyék körül, vagyis az implantátum tisztítja magát ezentúl. Ammóniumsókkal kísérleteztek eddig és a tesztek alapján elég jól működik a rendszer. Ha a dózist emelik, akkor pedig az egész szájüreg is fertőtleníthető és nem roncsolja a fogakat. De és ez a fontos ez a módszer nem mentesít a napi fogmosástól és a megfelelő szájhigiéniás módszerek alkalmazásától (fogselyem,szájvíz, elektromos fogkefe és fogmosás).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!