Kormány a szakadék szélén

2015. november 12. 18:43

Menekültlavináról beszélt Wolfgang Schäuble a minap. Ez a nyitott ajtók politikájának következménye. Csak remélni lehet, hogy ez eltemeti a német kormány illúzióit a témában.

2015. november 12. 18:43
Reinhard Müller
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Menekültlavináról beszélt Wolfgang Schäuble a minap. A nyitott ajtók politikájának a következménye ez. Csak remélni lehet, hogy ez eltemeti a német kormány illúzióit a témában. De minek is nevezzük ezt? Tömeges bejövetelnek? Áramlatnak? Vagy lavinának – ahogy Wolfgang Schäuble tette nemrég? Mindegyik helyes, ahogyan azzal is tisztában van mindenki, hogy olyan emberekről van szó, akik oltalmat és jobb életet keresnek Németországban.

A szövetségi kormány ellenben nem tudja, hány menekült tartózkodik jelenleg Németországban. Mégis honnan tudná azok után, hogy a nyitott ajtók politikáját folytatta? Az, hogy annak ellenére sincs még csak egy helyzetjelentés se arról, hányan tartózkodnak éppen különböző befogadóállomásokon, hogy egy ideje menekültügyi válságstábot állított fel a kancellári hivatal, csak azt jelzi: a kormánynak teljesen mindegy, hány ember érkezik Németországba, és lesz itt felvéve. Így néz ki a gyakorlatban a két új német államcél, a »meg tudjuk csinálni« és a »nincs felső határ«.

A jelenséget a pénzügyminiszter szavaival élve akár a globalizálódással való randevúnak is lehetne nevezni, azonban semmiképpen nem szabad úgy tennünk, mintha nem lehetne befolyásolni a menekültek áradatát. A hiedelmek, miszerint túl jól megy nekünk, kötelességünk mással is megosztanunk, amink van, és mások költségére élünk, még nem mentenek fel a felelősségteljes politika alól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
julcsi69
2015. november 13. 13:43
A németországi rokonaim már jelezték hogy ide szeretnének jönni lakni,és keressek nekik kiadó lakásokat!Azt mondták hogy Ők ezt már nem bírják tovább!Mikor a környezetükben megtudták hogy ideköltöznek,ereklyeként szállt a telefonszámom körbe!Már alig győzöm a hívásokat fogadni!Eddig már 641 család jelentkezett és érdeklődik a bérleti díjakról,munka lehetőségekről,közlekedésről,iskolai viszonyokról!Szóval kezdődik a helycsere!
Vagasiferikeee
2015. november 13. 09:49
Igaz igaz, lusták és megbújnak, alázatos szürkeegerek lettek, meglegyen a BMW meg a pár üveg sör a nap végén. A vendég munkások dolgoznak ezek meg felveszik a nagy lóvét, és élvezik a kiba..ott nagy demokráciát, barmok. Most kaptatok egy kis leckét demokráciából.
Szúnyog
2015. november 12. 21:55
Ez a puha kis cikk is milyen keménynek tűnik a német média ostobaságában/idegenlelkűségében.
Brigadéros
2015. november 12. 21:30
Nem lavina ez, mert az egy emberi akarattól független jelenség, hanem egy másikféle katasztrofális dolog: invázió!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!