Emberi jogok és nemzeti érdek

2015. december 10. 12:52

Persze az, hogy ki, illetve mi sérti az emberi jogokat, nagyon szubjektív kategória. Egy dolog biztos csupán: nincs egységes mérce.

2015. december 10. 12:52
Kovács István
Magyar Idők

„Mára persze a szabadság és az emberi jogok harcosai meghaladták ezt a gyakorlatot. Ma már senkit sem végeznek ki a szabadság nevében. Mármint guillotine által. Merthogy egyedül ez változott több száz év alatt. Illetve az, hogy a második világháborút követően az emberi jogok nemzetközivé váltak. Az 50-es, 60-as években sorra születtek a nemzetközi egyezmények, amelyek mind az emberi jogok nemzetközi standardosítását célozták meg; valamint létrejöttek az olyan szakosított szervezetek is, mint az ENSZ és az Európa Tanács. Ezzel együtt pedig teljesen legitimen lehetett (és lehet ma is) bizonyos országokat pellengérre állítani, velük szemben gazdasági szankciókat foganatosítani vagy akár egyenesen háborút indítani ellenük, ha az emberi jogok és a nemzeti érdekek úgy kívánták.

Persze az, hogy ki, illetve mi sérti az emberi jogokat, nagyon szubjektív kategória. Egy dolog biztos csupán: nincs egységes mérce. Ahogy az amerikai patrióták elfogadták a Bourbon királyok támogatását azért, hogy egy másik király adói alól függetlenedhessenek, a mai USA is elfogadja bizonyos királyok segítségét, hogy dominanciáját megőrizze. És ahogy a patriótákat sem érdekelte, hogy a Bourbon királyok hallani sem akartak az ember veleszületett jogairól, úgy korunk amerikai vezetőit sem érdekli, hogy szövetségesei osztják-e Amerika szabadságjogokról alkotott felfogását.

De ne legyünk igazságtalanok az USA-val. Gondolhatnánk ugyanis, hogy Európában más a helyzet: itt mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, hála az Európai Uniónak. Igen ám, de azt látjuk, hogy a magyar menekültügyi szabályozást – emberi jogi alapon – folyamatosan bíráló uniós szervek semmit sem tettek, amikor Spanyolország Ceutánál 6 méteres kerítést épített, hogy távol tartsa a Marokkóból érkező illegális migránsokat, pedig ott – Röszkével ellentétben – jól dokumentáltan emberek haltak meg, miközben Európába igyekeztek. Azzal sincs baja az uniós jog legfőbb őrének, az Európai Bizottságnak, hogy emberek ezrei élnek embertelen körülmények között Franciaországban, Calais mellett a dzsungelnek nevezett spontán kialakult sátortáborban. Az itt összeverődött migránsok ezrei várják, hogy életük kockáztatásával a Csalagúton keresztül Angliába szökhessenek, jóllehet angol oldalon is szögesdrót fogadja őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykutya
2015. december 11. 03:41
Emberi jogok, tömegpusztító fegyverek, korrupció mind bla-bla amit az erősebb nemzetek ürügynek használnak hogy a gyengébbeket kikészítsék. Különösen azok szeretik ezeket a fogalmakat hangoztatni akik a legkevésbé tisztelik az emberi életet.
tommybravo
2015. december 10. 17:30
A kettős mérce sem ment fel egy mérce alkalmazása alól. Attól, hogy máshol valakik büntetlenül lehetnek rohadékok, nekünk nem kellene azzá válni.
Vezetéknév Utónév
2015. december 10. 15:08
Az emberi jogok az egyént védik, a nemzeti érdek a hatalmat. Lehet választani, kinek melyik fontos.
egyetmondok
2015. december 10. 14:17
Nem csak az emberi jogok nagyon szubjektív kategória. A nemzeti érdek is az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!