Így önmagában semmi értelme nincs az EU-nak

2015. december 28. 10:59

Csak találgatunk, hogy amikor Jean-Claude Juncker vagy valamelyik uniós biztos megszólal, akkor valójában Angela Merkel, az Egyesült Államok gazdasági-politikai érdekcsoportjai, arctalan lobbicsoportok, vagy épp a Bilderberg-csoport hangját halljuk-e.

2015. december 28. 10:59
Kövér László
Magyar Hírlap

– Akkor mi értelme van az Európai Uniónak?

– Így önmagában semmi értelme nincs. De arra a logikus kérdésre, hogy egy esetleges felbomlás után mi következhet be, az az egyetlen válasz, hogy az uniónak nincs alternatívája. Ha megszűnne a közösség, csak rosszabb helyzet alakulna ki a mostaninál. A visegrádi négyek együttműködése és a britek uniós útkeresése mutatja, hogy a problémákat észszerűen meg lehet vitatni, és megoldást is lehet rájuk találni.

Ezek olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy lehetséges egy másik, életképes Európai Unió is. Viszont a mostani közösség átszervezéséhez legalább akkora bátorság kellene, mint egykor a közösség megalapításához vagy az új tagállamok sorozatos felvételéhez kellett. Európa azóta van identitászavarban, amióta elfeledkezett arról, hogy nemzetállamok elsősorban gazdasági, majd erre épülő politikai együttműködéséből született. Az Európai Unió akkor került válságba, amikor az önmaga által létrehozott bürokrácia egyfajta gólemként önálló életre kelt, önálló akaratképző erő lett belőle, és a nemzetállamok feje fölé nőtt, fokozatosan háttérbe szorítva az együttműködés meghatározó alapelvét, a szubszidiaritást.

– És ki áll a gólem mögött?

– Ez az, amit nem tudhatunk. Csak találgatunk, hogy amikor Jean-Claude Juncker bizottsági elnök – akinek a karaktere engem egyébként a szovjetek által 1947-ben Nagy Ferenc miniszterelnök helyébe ültetett Dinnyés Lajoséra emlékeztet –, vagy valamelyik uniós biztos megszólal, akkor valójában Angela Merkel, az Egyesült Államok gazdasági-politikai érdekcsoportjai, transznacionális, transzatlanti arctalan lobbicsoportok, vagy épp a Bilderberg-csoport hangját halljuk-e. De lehet, hogy valami más vezeti őket. Az biztos azonban, hogy velük szemben van alapja az emberek bizalmatlanságának, tehát nagy a baj. Bizalom nélkül ugyanis semmilyen hosszú távú együttműködés nem képzelhető el. Úgy látom, hogy ezt a bizalmatlanságot viszont Európa jelenlegi politikai vezetői nem veszik észre, vagy nem veszik komolyan.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. december 29. 10:36
No Laca ezzel megvónánk. Innentől háború a javából, de ne bánjad. Ez a hatalmi rendszer kifulladóban, afféle papírtigris, ha ilyen juncker féle idiótákkal bírják képviseltetni magukat, pontosabban, nem képesek jobb kinevezettet/kinevezetteket előrángatni, akik osztják e hatalmi rendszer eleveit. Azt azért megmondom, eléggé bátornak kellett lenned, hogy kereket akassz ezekkel a férgekkel, respekt érte! Sajna ez a papírtigrisbe szorulhatott annyi erő, hogy kicsináljon minket, de valakinek el kellett kezdeni, abban biztos vagyok. Ezek után igen gyorsan el kell kezdeni a kerítésépítést a nyugati határon is, mert nem véletlen exportálták ezt a sok puncira kiéhezett kant, ha nem hatalmuk védelme érdekében. Igen hamar visszadobják hozzánk és mellé rendelik az európai csendőri erőket védőszentnek, akik egyébként bármit megtehetnek! A kettő halálos szorításából nehéz lesz megszabadulnunk és még itt vannak nekünk tuggyukkik is, akik szintén nem békeharcosok... Ráadásul hibátlanul beszélnek Magyarul, tehát a nyelvi tudás nem lehet szempont az ellenség azonosításában. Nem lesz könnyű, de nem bukhatunk el! Ajánlanám mindenkinek a pozsonyi csata tanulságait elkeseredés helyett.
kálmi
2015. december 29. 08:07
Nincs ehhez mit hozzátenni, Kövér pontosan fogalmaz és azt mondja amit minden normális embernek látnia, tudnia kell. Aki ma mást gondol helyzetünkről az vagy tudatosan hazudik és aljas, vagy simán ostoba megvezetett báb.
catalina9
2015. december 28. 17:58
mákgubó negyedszer [Hozzászóló kiszűrése] 2015. december 28. 17:52 Martonyi Jánosét, a fidesz miniszterét....:)" minek hegyezi magát mákgubó 444-edszer?
catalina9
2015. december 28. 17:45
Csak találgatunk, hogy amikor Jean-Claude Juncker vagy valamelyik uniós biztos megszólal, akkor valójában Angela Merkel, az Egyesült Államok gazdasági-politikai érdekcsoportjai, arctalan lobbicsoportok, vagy épp a Bilderberg-csoport hangját halljuk-e. " Soros Györgyét!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!