Elkerülhetetlen a külső határok védelme

2016. január 19. 18:13

A határvédelemnek a valóság és a politikai realitás előbb-utóbb érvényt szerez: ezt várják el a biztonságukat, valamint a társadalmi- és kulturális szokásaikat fenyegetve érző európai államok polgárai.

2016. január 19. 18:13
Gömbicz Nándor
Nézőpontok blog

„A sors iróniája, hogy míg Brüsszel és több nyugat-európai ország is a közös megoldások szükségességéről beszél, addig például – a Magyarországot az úgynevezett tagállami megoldások miatt korábban elítélő – Ausztria most egy tagállami eszközhöz nyúl, s ideiglenesen felfüggeszti a schengeni egyezmény végrehajtását. Az osztrák kormány döntése már sokadik alkalommal bizonyítja az eddigi lépések kudarcát. Hiába látható komoly nyugat-európai politikai akarat az elvileg humánus kvótarendszer mögött, a gyakorlatban végrehajthatatlannak bizonyul – eddig még 300 bevándorlót sem sikerült elosztani a 160 ezerből. Ugyanerre a sorsa jutott a török-EU megállapodás is: hiába volt komoly politikai akarat a törökökkel való megállapodás mögött – amit egyébként a lassú döntéshozataláról ismert EU érdekes módon viszonylag gyorsan nyélbe ütött –, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, s a bevándorlók továbbra is nagy számban érkeznek a Görögországon át vezető útvonalon. Bár a törökökkel való megállapodás akár még hasznos is lehet, hiú ábránd önmagában ettől remélni a schengeni határok megfelelő védelmét.

S akkor már el is jutottunk a biztonsági szempontból leginkább hatékony, összeurópai szinten is alkalmazható megoldáshoz: a határvédelemhez, azaz a schengeni külső határok következetes és szigorú biztosításához. Ahhoz a megoldáshoz, ami nélkül lehetetlen kezelni a bevándorlási válságot, s amit a magyar kormány már a kezdetek óta szorgalmaz. A határvédelemnek a valóság és a politikai realitás előbb-utóbb érvényt szerez: ezt várják el a biztonságukat, valamint a társadalmi- és kulturális szokásaikat fenyegetve érző európai államok polgárai. A társadalmi elvárás pedig megágyaz a politikai akaratnak, a kérdés csupán, hogy mindez egy közös uniós megoldás részeként a schengeni övezet külső határaira irányul, vagy a tagállamok egymástól független döntésével a belső határőrizet sorozatos visszaállításával valósul meg. Utóbbi alighanem a schengeni egyezmény létjogosultságának megkérdőjeleződéséhez vezethet, beláthatatlan következményekkel járhat az EU jövőjére nézve. Bár a bevándorlási válság összetett megoldási javaslatot kíván, Európának be kell végre látnia: a külső határok szigorú védelme nélkül nincs hatékony megoldás!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuttimutti
2016. január 29. 14:24
A 'nagyok", a beengedők a kis nemzetállamra mutogatnak, és azt mondják az eu képtelen megállítani a migránsáradatot a nemzetállamok egyéni megoldásai miatt! Könyörgöm! Mindenki tudja, hogy az egyetlen megoldás az eu külső határainak védelme! Ebben minden nemzetállam megegyezik, akarja, Akkor ki nem? Hát ŐK maguk, a németek, skandinávok, osztrákok és a franciák, vagyis európa aljas elárulói! NEM AKARJÁK megvédeni Európát. RAJTUK MÚLIK EGYEDÜL.
Rockpapa
2016. január 29. 14:23
A mi nyomoronc ellenzékünknek is csak akkor lesz esélye Orbánnal szemben,ha változtat a migránsokat érintő nézetein.
hátakkor
2016. január 29. 14:23
"Nem akarják megvédeni. Azt akarják, hogy özönljenek a migránsok Európába. " Annak egyetlen tagállamába, Németországba, helyesbítek! Ami a sok humánus, meg szolidáris nyilatkozat ellenére pont egy mega-egoista bunkóság. Oké, nem a spanyol, nem az olasz az óriási lehetőség, hanem a szír, az afgán, a mali, meg aki szírnek kamuzza magát, fogadjuk el egy percre, de megabunkóság a fél Balkánt feldúlni a németek vélt kényelme miatt. Hogy nyugdíjasként legyen miből pl. az újjáépített ( és mesterséges) Szíriát meglátogatni ilyen-olyan Tours utasaként. Bismarck nem erre vezette be a társadalombiztosítást..
SigSauer
2016. január 29. 14:23
"szigorú védelme" - Mondjuk már ki: -Tűzparancs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!