Hősies

2016. január 28. 21:00

Wir schaffen das: egy hősies szlogen. Csakhogy a német kancellár nem a világ felvidítása, hanem a német emberek javai iránt kell legyen elkötelezve.

2016. január 28. 21:00
Reinhard Müller
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Amikor Angela Merkel menekültpolitikáját közel s távol dicsérik, gyakran valami olcsó messziről jövő etikával és globális erkölcsi többlettel teszik ezt: történelmi felelősségünk miatt mindenkit mindenkit be kell fogadnunk, persze lehetőleg ne az én kertembe. Bizonyára vannak az ország történelméből akadó kötelezettségeink a jelen felé.

A holokauszt-túlélő Ruth Klüger a minap a Bundestagban azt fejtegette, hogy az évszázad legszörnyűbb bűntetteiért felelős Németország ma elnyerte »a világ tetszését« azzal a nagyvonalúsággal, hogy megnyitotta határait és befogadta a menekülteket. Valóban: országunkat sok helyről figyelik árgus szemekkel. A mai Németország szigorú ellenpéldája akar lenni a náci államnak.

Klüger joggal nevezi Merkel »wir schaffen das« mondatát »hősies szlogennek«. A borzalmas múltat elnézve nem is nagyon lehet mást mondani. De pontosan mi is fog nekünk sikerülni? A német kancellár nem a világ felvidítása, hanem a német emberek javai iránt van elkötelezve. Ez kell legyen a nyitottság és nagyvonalúság alapja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. március 14. 12:52
Wir schaffen das ból lett Merkel Mein Kampf-ja.
illiberator
2016. február 05. 00:27
Az, hogy a németek ennyire el vannak hülyítve, abban az agymosó német sajtónak elévülhetetlen érdemei vannak. Kiváltképp a FAZ-nak.
dave
2016. február 05. 00:25
Egyébként lehet, hogy a Muttinak nem a nácizmus miatt van bűntudata, hanem a sok megkínzott, agyonvert ember miatt az NDK-ban.
dave
2016. február 05. 00:25
Érdekes milyen jól tartják magukat mi? A magyar (biztos a bűntudattól) már 40-50 évesen szívrohamban meghal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!