Én ezt nevezem nemzetrontásnak

2016. január 13. 13:21

Számomra a menekültügy erkölcsi kérdés. Azzal persze nehéz vitatkozni, hogy Európa határait meg kellene védeni, ezt én is evidenciának tekintem. Interjú.

2016. január 13. 13:21
Schilling Árpád
MNO

A Krétakör előadásaival, saját publicisztikáival, a Krétakör zászlaja alatt zajló különböző provokatív megmozdulásokkal keményen kritizálják az Orbán-kormány tevékenységét. Tud jobbat?


A legnagyobb problémám az Orbán-kormánnyal, hogy nem teszi lehetővé a magyar társadalom előremozdulását, viszonyrendszereket konzervál, a teljes állami intézményrendszert blokkolja. Károsnak tartom az MSZP tevékenységét, de nehéz választani az ellenzéki pártok közül is, így nem lehet egyértelmű alternatívát mondani a jelenlegi hatalommal szemben. 2010-ben nyilvánvalóvá vált, hogy a rendszerváltás utáni pártok ideje lejárt, a Fidesz a kommunikációjának köszönhetően tudta túlélni ezt a kataklizmát. Ahogy a lengyeleknél vagy a spanyoloknál, itthon is az új pártok megerősödésére van szükség, hogy a társadalom egésze vagy annak egy része újra tudja fogalmazni az igényeit. Az Orbán-kormány nem támogat semmit, ami nem önmagát erősíti, reprodukálja. Magyarország jelenlegi formájában egy pártállam. Ha valaki vagy valamilyen civil szervezet külföldről kap támogatást, ahhoz, hogy a korábban kifejtett demokratikus gyakorlatokat terjessze, vagy díjat kap, mint mi most Hollandiából, akkor azt a kormánykommunikáció ellenséges ügynöknek bélyegzi, mintha csak a múlt század ötvenes éveiben élnénk. Az itthoni vállalkozások pedig saját helyzetüket féltve nem nyújtanak támogatást a démonizált civil szervezeteknek. Muszáj a közélettel foglalkozni, hisz a társadalom alakulása elsősorban a benne élők magatartásától függ. Ha kisebb településeken, falvakban vagy a különféle szakmákban az emberek fel mernék vállalni önmaguk képviseletét és az ezzel járó felelősséget, az talán hozhatna változást. Én a saját eszközeimmel erre próbálom bátorítani az embereket.

Orbán Viktor politikája mégis mintha egyre elfogadottabbá válna külföldön. Paul Lendvai, aki eddig Orbán egyik legnagyobb kritikusa volt, most elismeréssel szólt a magyar kormányfő politikai érzékéről. Hatalompolitikai sikerek tekintetében európai szinten is a legsikeresebb politikusok közé sorolta, sőt tovább is ment, hisz a 2015-ös év emberének nevezte, Konrád György szerint is Orbánnak volt igaza a menekültügyben Angela Merkellel szemben. Mit gondol erről?

Engem eddig sem érdekelt, hogy mit gondol Paul Lendvai vagy Konrád György. A rendszerváltás idején a nyolcvanas évek szamizdatját képviselő generáció az én korosztályomnak már nem igazán partner. Számomra a menekültügy erkölcsi kérdés. Azzal persze nehéz vitatkozni, hogy Európa határait meg kellene védeni, ezt én is evidenciának tekintem. Az uniós államok azonban felelősek azért, ami a világban történik, hisz a Föld egyik leggazdagabb területéről van szó. Azok az országok, ahonnan most tömegével menekülnek, a NATO beavatkozásainak is köszönhetően lehetetlenültek el. Egy ilyen helyzetben megengedhetetlen a teljes elutasítás, a plakátok által generált gyűlöletkampány, az, hogy egyetlenegy menekültnek se adtunk semmit. Erre a gesztusra, kommunikációs mutatványra azt mondani, hogy Orbán az év embere, számomra elfogadhatatlan. Ezt a díjat nehezen lehetne odaadni bárkinek. Paul Lendvai kijelentését nagyon kártékonynak tartom. Lehet, hogy a szalonokban ezzel nagyot lehet villantani, de én itt élek, és látom, hogy mi a valóság. Nem merném azt állítani, hogy a menekülő embereknek a túlnyomó többsége muszlim lenne, és azt sem, hogy az arab származás vagy az iszlám önmagában veszélyt jelentene bárkire is. Én úgy tapasztaltam, hogy ezek az emberek elsősorban munkát és a gyerekeiknek iskolát szeretnének, ezt viszont sem a török, sem a jordán gettóban nem kapják meg.

A szilveszteri kölni, hamburgi és számos más európai városban történt incidensek után is így gondolja?

Határozottan. Csak Németországba közel egymillió ember érkezett, akik közül most egy csapat megvadult vagy felbujtott fiatalember csinált valamit, ami elfogadhatatlan. Főleg, hogy Németország beengedte a területére, és szabad mozgást, sőt lakhatást és pénzt is adott ezeknek az embereknek. Hogy nem tudtak arról, mit szokás tenni a másik emberrel, az itt most irreleváns, mert egyetlen kultúrában sem megengedett a nőket nyilvános helyen inzultálni, főleg nem csapatosan. Ezek az emberek brutális bűnt követtek el, ha bizonyítható, hogy részt vettek a cselekményben, vagyis konkrétan molesztálták a nőket és agresszíven léptek fel az utcán sétáló emberekkel szemben, akkor ki kell toloncolni őket. De ehhez először bizonyítani kell, ha már a rendőrség semmit sem csinált ott helyben – utólag nem lehet csak úgy bemondásra bevinni az őrsre akárkit. Ha most kitoloncolnának hirtelen 500(!) embert azért, mert nőket molesztált, az akkor is csak 0,05 százaléka volna annak az embertömegnek, akik beléptek Németország területére. És ha már annyira felháborít minket ez az eset, akkor mit gondolunk arról, hogy Magyarországon minden héten legalább egy nőt meggyilkol a férje vagy az élettársa? Én továbbra is azt mondom, hogy az Európába érkező embertömeg legfőbb jellemzői, hogy félnek ott maradni, ahol éltek, szeretnének békében, emberhez méltóan élni, és igyekeznek megfelelni az európai körülményeknek. Én soha nem fogom azt mondani, hogy egy afrikai vagy közel-keleti származású ember hajlamosabb a bűnözésre, mint egy európai. Mert én az egyén döntéseiben hiszek, és nem fogadom el a kollektív bűnösség elvét.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2018. június 30. 09:20
Unalmas, hülye zsidó.
Viator
2016. szeptember 06. 19:16
Te, mint közel-keleti származású ember érthető módon véded a semita mundér becsületét. Mi viszont tudjuk, hogy nem csak a mostani bevándorlók legnagyobb része élősködő gazember, de azok legnagyobb hányada is, aki Galícia érintésével korábban érkeztek hozzánk, és azóta is az ország, valamint a társadalom lerombolásán fáradoznak.
balbako_
2016. március 16. 15:52
Egy idegbeteg hisztérika kórképe. (Simicska Garsona orvosi lappá vált?)
tango47
2016. február 04. 22:33
Egy ilyen csőlátású idióta véleményét miért kell propagálni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!