Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Ilyen kényelmetlen magyar filmet még nem láttál, és Andy Vajna nem is akarja, hogy lássad

2016. március 25. 09:24

Húskampókra lógatják a menedzsereket, vérebeket eresztenek a gyorséttermi vendégekre, agyonverik a plázázókat, aztán megszüntetik az áramot, a fűtést, a benzint, és visszahozzák a lovat meg a postagalambot.

2016. március 25. 09:24
Herczeg Márk
Herczeg Márk
444

Húskampókra lógatják a menedzsereket, vérebeket eresztenek a gyorséttermi vendégekre, agyonverik a plázázókat, aztán megszüntetik az áramot, a fűtést, a benzint, és visszahozzák a lovat meg a postagalambot. Komoly ellenerők indulnak be, és a konfliktus egy NATO elleni háborúba torkollik. Végül Burkina Fasóban derül ki az igazság: hogy nincs igazság.

Ez ugyan érdekesnek ígérkezik, a film első fele mégis rácáfol a várakozásokra: az erőltetett kezdő Zarathustra-paródiában egy ősember mézet talál, majd némafilmes, börleszkszerű jelenetekben láthatjuk többek között a hisztiző Tóth Orsit és az akkor még a nagy díjak előtt álló, kalimpáló Nemes Jeles Lászlót egyáltalán nem átélhető szkeccsekben, miközben a Macskajajt (vagy ami még rosszabb, az Üvegtigrist) idéző balkáni zene harsog, majd a főszereplők szex közben, méhekkel beborítva kenik szét egymás haján a mézet. (Állítólag amikor Nemes megpróbált rárakni egy méhet a cseh színésznő fülére, az úgy kiborult, hogy elszaladt, és egy traktorral akart hazastoppolni Prágába.)

Ez már leírva is rémisztő, és ez a stílus engem minden jóindulatom ellenére rendesen felhúzott, de valószínűleg nem csak engem, mert a vetítésen eddig a pontig nem is sokan nevettek. Aki viszont már minden reményét elvesztette, de mégis kibírta idáig, annak feltűnhetett, hogy ebből a politikai és formai, totális provokációból valami érdekes sülhet ki.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!