Csúf kerítések

2016. április 06. 18:51

Az európai menekültpolitikát szabályozó dublini rendeletet meg kell reformálni. Csúnya kerítések nélkül ez nem fog működni. De konzekvens nemzeti szintű cselekvés nélkül sem.

2016. április 06. 18:51
Jasper von Altenbockum
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Az EU átdolgozott menekültpolitikájának magja egy megváltoztatott dublini folyamat kell, hogy legyen. Jó húsz éve azért vezették ezt be, hogy tisztázzák, mely uniós tagország milyen menekültügyi eljárásért felelős. Ezzel azt akarták megelőzni – ami a schengeni zónát veszélyeztetve már akkor is az Európába tartó migráció mindennapjaihoz tartozott –, hogy a menedékkérelmet egyszerre több országban is be lehessen nyújtani, és hogy ne lehessen országról országra utazva kiválasztani a legkedvezőbbet. Csakhogy Dublin soha nem működött rendesen, véglegesen most, az EU-ba igyekvő tömeges bevándorlás nyomása alatt omlott össze.

A kérdés azóta az, hogy egyáltalán meg lehet-e még reformálni?

Dublin legnagyobb gyengesége abban állt, hogy a teher nehezét azon államok vállára helyezte, amelyekben a vízum nélkül érkező menedékkérők először az unió területére léptek: Spanyolország, Olaszország, Görögország. Egyedül Spanyolország tartotta magát Dublinhoz: a közösségi uniós menekültpolitikát a nemzetállami cselekvés szintjén megvalósítva biztosította az EU külső határát az illegális migrációval szemben – ugyanúgy a csúf kerítések politikájával, mint ahogy azt most tőlük keletre is teszik.

(...)

Már azzal sokat nyernénk, ha Dublint – bármennyire is meg legyen reformálva – komolyan vennék nemzeti szinten. Az EU külső határán lévő államok tehermentesítésének legegyszerűbb útja a menedékkérők egy »igazságos« elosztása lenne, tehát a kvóta egy formája, ahogyan azt az Európai Bizottság is javasolja. Az viszont több, mint kérdéses, hogy egy effajta teherelosztást véghez lehet-e vinni ilyen gyorsan.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tyIer durden
2016. április 23. 00:15
A fejed a csuf, te kollaborans fereg! Keritest ortornyokkal, magas fallal es tuzparanccsal, mint a kozel-kelet egyetlen democsokraciajaban!
Tűz csiholója
2016. április 18. 08:50
A FAZ-ban is ezek az Öngyilkos Szőkék (Suicide Blonde, INXS) ÜLNEK??! Megérdemlik a mocskok, hogy a nagynémet kúltúrával együtt a sivatagi barbár istenek kénköves poklára (tudjátok, hun látták ezt a zsidók? Afrika szarván, Etiópiában ilyen a vidék a törésvonal miatt!) kerüljenek! ELMEBETEG "nemzet", buzik, köcsögök, travesztik és ZSIDÓK seggét nyaló bűnbánók!!!
Tűz csiholója
2016. április 18. 08:50
A történelem ösmétli önmagát. Ezek a betelepítettek GALUTBAN, GETTÓKBAN ÉLNEK MAJD, és unokáink rájönnek, hogy a KERÍTETT VÁROSRÉSZ lehet valahol künn a tundrán is, kaja nem fontos, mert csak pénzpocsékolás, hasznuk nincs, kárt okoznak a "befogadó országoknak", ergo: ENDLÖSUNG KELL! S most eszembe jut a XXI. század elejének Nostradamusa: BREIVIK.... No és Himmler, Heydrich, Eichmann, Höss és Mengele.
luga
2016. április 18. 03:01
Az eszébe sem jut, hogy az EU külső határait, az érvényes megállapodásoknak megfelelően MEG KELL VÉDENI. Ez magas ezeknek az idiótáknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!