Kohl és Orbán: tanár és diákja

2016. április 19. 16:51

Orbán nehéz helyzetbe manőverezte magát. Soha nem fűzte jó viszony Angela Merkelhez, szívélyes pláne nem. A CDU-ban sincsenek különösebben jó kapcsolatai.

2016. április 19. 16:51
Thomas Gutschker
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Jó lenne tudni, mit tanácsolna most Kohl Orbánnak. Vélhetően azt, hogy semmit nem használ, ha Európa szélén állva valamiféle ellensúlyt képez Németországgal és Franciaországgal szemben. Kohlnak minden bizonnyal Berlin számára is lenne egy tippje: hogy ezeket a kis országokat minden döntésbe be kell vonni.

Orbán nehéz helyzetbe manőverezte magát. Soha nem fűzte jó viszony Angela Merkelhez, szívélyes pláne nem. Merkel azonban tavaly nyárig mindig megvédte őt az európai testületek kritikáitól – mégpedig azért, mert Magyarország viselte a nyugat-balkáni menekültútvonalon érkezők rohamának fő terhét. Merkel szeptember eleji döntése, miszerint befogadja a Magyarországon rostokoló szírek tízezreit, megszüntette a budapesti pályaudvaron lévő kaotikus állapotokat. Orbán ezt sose ismerte el, tovább kritizálta a »Willkommenskulturt«. Mégis: akkor nyitottabb és rugalmasabb volt, mint ma. Szeptember 7-én a nagykövetek számára tartott beszédében még késznek mondta magát egy menekültkvótákról való tárgyaláson való részvételre.

(...)

Németországban még Horst Seehofer áll szóba Orbánnal, és az élvonalbeli politikusok sorát ezzel ki is pipáltuk. Orbán orrgersheimi látogatása mellett Stuttgartban a Daimlernél és Bonnban a Telekomnál is tárgyalni akar. Ahogy azt számos forrás megerősítette, Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnöktől és Hannelore Kraft észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnöktől is kért időpontot. Ők azonban lekoptatták, egy Orbánnal való találkozó mindkettejüktől fura jelzés lett volna. A baden-württembergi CDU, különös tekintettel belső pártharcaikra, szintén nem repdesett az örömtől az ötlet hallatán, miszerint fogadhatnák a magyar politikust.

A CDU-ban nincsenek különösebben jó kapcsolatai Orbánnak. Philipp Mißfelder többször is járt Budapesten a frakció külpolitikai szóvivőjeként, csakhogy ő már nem él. Arnold Vaatz szászországi képviselő jó viszonyt ápol Orbánnal, a befolyása viszont csekély. Orbánnal valószínűleg a CDU-s EP-képviselő Elmar Brok ápolja a legszorosabb viszonyt, 1988-an ismerkedtek össze, és azóta is gyakran találkoznak.

Brok a Német-Magyar-Fórum társelnöke, már csak ezért is gyakrabban megfordul Budapesten. Azok közé tartozik, akik bár kifelé megvédik Orbánt, de neki világosan megmondják, mi a véleményük. Például két évvel ezelőtt, Orbán »illiberális államról« szóló beszédét követően órák hosszat ültek Orbán irodájában, egy szenvedélyes vitában mondatról mondatra végigvéve a beszédet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendelin
2016. április 20. 13:53
"... a Magyarországon rostokoló szírek tízezreit" Álprobléma volt az, itthon minden "demokrata" tudta. A kedves szerző persze itt-ott keveri a szezont a fazonnal. Az említett agysebészek, magfizikusok és sejtbiológusok tudniillik azért időztek nálunk kaotikus állapotokat előidézve (ami magas képzettségüket tekinve akár kissé meglepő is lehetne), mert a kevésbé sem tisztelt kancellár asszony meghívta őket, bár erre senki fel nem hatalmazta.
Antigoné
2016. április 20. 13:02
Mit kell egy ilyen jelentéktelen figurával foglalkozni a FAZ-nak? Angi néninek nem biztos, hogy tetszik,ha támadással legitimálják és vele egy szintre hozzák az ellenfelét.
sobrk
2016. április 20. 07:46
Már megint egy hazug újságíró. De az átlagnémet már nem hisz nekik és többségük Orbán politikáját helyesli, az újságok kommentjeit olvasva. Úgyhogy nyugi!
tevevanegypupu
2016. április 19. 23:59
Ez kicsoda? Gondolom egy hülye kurva a sok közül..a német újságírás gyöngyszemei..a háború előtt nácik voltak, a háború után nácibbak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!