A magyar anya kultusza

2016. május 01. 17:20

Egyedül gyereket nevelni, bármi is legyen az egyedülállóság oka, nagyjából egyet jelent a könnyes búcsúval az anyagi jóléttől.

2016. május 01. 17:20
Hercsel Adél
hvg.hu

„Azokat a nőket talán kevésbé ismerjük, de ugyanúgy itt járnak köztünk, akik a lombikozás közben maradtak egyedül, mert a kapcsolat felőrlődött a terhességért folytatott küzdelemben, azok pedig végképp nem kerülnek reflektorfénybe, akik az egész folyamatba egyedül vágtak bele. Az ő történeteik mind azt bizonyítják, hogy a KDNP-s körökben a népesedés problémáit kiválóan megoldó ötletnek tűnő szingliadó valóban létezik, csak épp nem szó szerint, hanem sokkal alattomosan: a rendszerbe kódolva bünteti azokat a nőket, akik egyedül maradtak, mégis vágynak az anyaságra.

Mire megszületik a gyerek, anyagilag ők már eleve mínuszban vannak, utána pedig egyedülálló anyaként semmivel sem kapnak több anyagi támogatást, gyest és gyedet, mint azok, akik mellett áll egy apa is. Az egyedülálló szülők gyerekenkénti zsebpénzszámba menő forint családi pótléka mindössze 1500 forinttal több. Jó vicc. Az egyszülős családok klubjában az elváltakhoz, az özvegyekhez és a párban örökbefogadókhoz képest ők vannak a legnehezebb helyzetben, bár már azt is jó ideje tudjuk, hogy gyereket nevelni, bármi is legyen az egyedülállóság oka, nagyjából egyet jelent a könnyes búcsúval az anyagi jóléttől.

Miért lesz a magyar egyedülálló szülők fele ma Magyarországon szegény vagy mélyszegény? Egyrészt ez a közel 350 ezer magyar egy fizetésből próbálja a gyerekét eltartani, fizeti a lakbért, a rezsit, és a többit. Persze most jön a lelkes felkiáltás: hiszen az elváltak egyre népesebb táborán segít a tartásdíj!

Segítene, ha a szigorú szabályok hiánya miatt ma Magyarországon a tartásdíj fizetése nem lenne opcionális: ha akar, fizet, ha nem, nem. A burkolt szingliadó pedig ismét lesújt: a tartásdíj sosem a gyerekek költségeinek a fele, annál sokkal kevesebb. Az állam pedig ismét nagyvonalú: megelőlegezi a tartásdíjat, ha a másik szülő fél éven át nem fizet. Remek fél év lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2016. május 02. 10:11
1. Nehogy már az állam anyagilag támogassa, hogy egyedül nevelje fel a nő a gyereket. Így is teljesen kifordult a mai társadalom, de az még ennél is szarabb lenne. 2. A főemlősöknél, főleg az embernél olyan nagyok a nevelési "költségek", hogy mindenképpen 2, de inkább 3 ember kell az utódok felneveléséhez. (Ez tudományosan alátámasztott), emiatt él pl. sokáig az ember. Ez a 3 személy (fontossági sorrendben): anya, apa, nagymama. Az anya szerepe nyilvánvaló, az apa előállítja az erőforrásokat, a nagyi segít a gondozásban. (Nem véletlen, hogy 40 év után nálunk nyugdíjba mehetnek a nők, ez pont emiatt van, lásd O.V. egyik interjúja). 3. A fentiek miatt a nőnek NAGYON meg kell válogatnia a hímet, mert nagyon beszopja, ha rosszul dönt. Nem mondom, hogy mindent előre lehet látni az életben, de aki egy menő, széltoló dumájút választ ki, magára vessen. A nagy részét előre lehet látni a lelépéseknek (de nem mindet).
Békanász a hasadon
2016. május 01. 22:07
Az én apám dolgozik és küzd, Nála erősebb nincs talán, Hatalmasabb a királynál is Az én apám.
Morgen
2016. május 01. 20:30
." Az egyszülős családok klubjában az elváltakhoz, az özvegyekhez és a párban örökbefogadókhoz képest ők vannak a legnehezebb helyzetben, bár már azt is jó ideje tudjuk, hogy gyereket nevelni, bármi is legyen az egyedülállóság oka, nagyjából egyet jelent a könnyes búcsúval az anyagi jóléttől." Istenem, már mindenki elkezdi? Ki tehet arról, hogy elválik valaki? A másik: A párban gyermeket nevelő szülők zöme sem anyagi jólétben teljesíti ki magát. Inkább arról kellene beszélni, hogy a gengszterváltáskor felszámolták (privatizálták) az üdülőket, a mai szülőknek (akár egyedül, akár párban) nincs lehetőségük akár szerényen is, de aktívan pihenni. Én sajnálok mindenkit, akinek nem tud összejönni (akármilyen okból), hogy gyermeke legyen. Ki tehet arról, hogy idegőrlő és anyagilag megterhelő, hogy mégis gyermeket szeretnének? Ha pedig az ember tudja, hogy mindenek felett a cél, akkor meggondolja, hogy egyedül vág-e neki, vagy a párjával, de akkor fontos, hogy a párja is akarjon gyereket és alkalmas is legyen a tortúrákat viselő feleség, élettárs mellett lenni a nem mindig vidám percekben. Ezeken a "realitásokon" nem segít csak a pénz! Az meg a fantázia világába tartozik, hogy a társadalom vállaljon fel minden költséget (nem csak ebben a témában), mert valaki úgy gondolja. A helyes út a képviselőkön keresztül vezetne el egészen a törvényalkotásig, figyelembe véve a költségvetés mindenkori lehetőségeit és a hitelminősítők elmebeli állapotát. Én is rohadtul szeretnék egy-két dolgot azonnal, de a kezem bilibe lógatása helyett azon gondolkodom, van-e hozzá tehetségem, ha jelenleg nincs, hogyan lehetne a jövőben.
atila68
2016. május 01. 19:43
Adél világa: férj = pénz Hát Adél ritka gyökér vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!