A Libanonban élők fele menekült

2016. június 08. 21:09

Libanon nem szeretne még egy palesztin forgatókönyvet, vagyis újabb ötszázezer itt ragadt menekültet. Interjú.

2016. június 08. 21:09
Paul Karam
MNO

Említette, hogy másfél millió menekült érkezett Libanonba a szíriai háború kitörése óta. Hogyan változtatta meg mindez az országban a korábban kialakult 60-40 százalékos muszlim–keresztény arányt?

Felborult az egyensúly, és eltolódott a muszlimok irányába, hiszen a szíriai menekültek jó része mohamedán, az Irakból érkezők inkább keresztények, ám számuk a szíriaiakéhoz viszonyítva elenyésző. Tételezzük fel, hogy egy részük a béke után sem tér vissza szülőföldjére, vallásukat megtartják, majd a családok létszáma növekedésnek indul. Mihez kezdünk majd? Eközben ötven éve nálunk él félmillió palesztin; Libanon nem szeretne még egy palesztin forgatókönyvet, vagyis újabb ötszázezer itt ragadt menekültet. Voltak olyan kormányok, melyek egy részüknek állampolgárságot adtak, de a megváltozott demográfiai viszonyok miatt erre mind kevesebbszer kerül sor. Emellett »probléma«, hogy a libanoni életstílus teljesen eltér a szíriaitól: nagyobb a szabadság, mindenki szabadon járhat-kelhet, amit a migránsok természetesen élveznek.

Ez a közbiztonságot is befolyásolja?

Rengeteg a tolvaj, a rabló, folyamatosan növekszik a bűncselekmények száma. Elterjedt a prostitúció, ugrásszerűen megnövekedett az embercsempészet. Amióta a szíriai konfliktus tart, 73 ezer menekült gyermek született, akit nem regisztrálnak sem Libanonban, sem Szíriában. Nincs állampolgárságuk, csak egy papírral rendelkeznek, amit a szülészeten állítottak ki számukra. Égető probléma az is, hogy a balesetben vagy természetes úton elhunyt menekültek többségét bármiféle engedély nélkül temetik el. (...)

Milyen következményekkel járt a munkaerőpiacon a menekültáradat? 

A szíriaiak már nagyon sok libanoni munkáját elvették, főleg a mezőgazdaságban, az építkezéseken, ahol nincs szükség szakképesítésre. Nem fizetnek adót, társadalombiztosítást, és kevesebb fizetésért vállalják a munkát, mint a helyiek. A cégek is a feketemunkásokat alkalmazzák, mert alacsonyabb a bérük, és járulékokat sem fizetnek be utánuk az államkasszába.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2016. augusztus 25. 11:32
De legalább itt minden keresztény, Jézus tanítását követi és az ellenségeit is szereti...
Kanóc
2016. július 12. 10:00
Libanon egy gyönyörű és gazdag ország volt valamikor. Ide vezet az ész nélküli segíteni akarás, amivel hosszabb távon mindenkinek rosszabb és elviselhetetlenebb lesz, befogadóknak és befogadottaknak egyaránt.
Dénia
2016. július 08. 16:47
Egyrészt Libanon Szíria szomszédja. Miért nem Izraelnek javasolod, hogy ők is fogadják a háborús menekülteket millió számra, akik ugyancsak Szíria szomszédja? Másodszor pedig nem ezer menekült ideiglenes befogadásáról van szó, pontosan tudod te is. Hanem egy állandó kvótáról, állandó elosztási mechanizmusról, amit terveznek, és amihez nem óhajtják a tagállamok beleegyezését kérni, hanem erőszakkal akarja Brüsszel meghatározni, hogy hova mennyi embert telepít be, és kiket. Ennek nincs is jogi alapja, simán csak meg akarja erőszakolni vele a tagállamokat, és ellopni szó szerint az országoktól azt a jogukat, hogy maguk mondják meg, kiket telepítenek a saját országukba. Ami pedig Szíria szomszédjait illeti. Évekig támogatta anyagilag a nemzetközi közösség, az ENSZ pénzzel a háborús menekültek ellátását. Ami állítólag megcsappant, mert bizonyos tagok nem fizetik tovább ehhez a hozzájárulást. És állítólag ezért indult meg a menekültáradat Európa felé Szíria szomszédainak menekülttáboraiból. Föltette már valaki a kérdést, hogy ugyan kik nem fizetik be ezt a pénzt, és miért? Mert valószínű nem kis összegről van szó, ha millióknak emiatt nem jut már kaja. Nem érdekes, hogy erről az állítólagos kiváltó körülményről óriási kuss van?... És akkor el kéne dönteni, hogy az Európába özönlő milliók, akiknek csak egy része a szír, menekültek, vagy bevándorlók? Mert érdekes módon menekültekről beszél a fősodratú, akik nagyon sokféle országból jönnek, de egyből le is akarják őket telepíteni....
tevevanegypupu
2016. július 08. 16:47
A magyarok befogadóak..ezt a szép nagy létszámban itt élő zsidók is bizonyíthatják, hiszen még a holocausttagadást büntető törvényt is megszavazta a magyar parlament azért, hogy még jobban érezhessék itt magukat, mi keresztények pedig kissé félve mondhassunk véleményt, mert ki tuja mi számít tagadásnak. A szó veszélyes fegyver.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!