Kitisztított köztér

2016. július 14. 16:38

Eltüntetik a rendszerváltás előtti, de arra tudatosan készülő parlament utolsó olyan jogszabályát, a szabad gyülekezéshez való jogot, amely akkor nem egyszerű „demokráciakérdés” (Trócsányi) volt, hanem maga a demokrácia lényege.

2016. július 14. 16:38
Friss Róbert
Népszava

„Még ki sem hirdették a verdiktet, a hatalom máris nekiállt az új gyülekezési törvény kidolgozásának, hogy legott pótolja a mulasztásos alkotmánysértést. Az az Alkotmánybíróság bízta rá a jogrendszer fontossági sorrendjének felállítását a szűkkeblű végrehajtó hatalomra, amelynek egyetlen kötelessége volna, hogy ne sorrendben, hanem rendszeregyensúlyban gondolkodjon. Mert egyéni és közösségi jogok között természetesen csak politikai érdekek, mérlegelés szerint lehet értéksorrendet felállítani. Trócsányi László igazságügyi miniszter már ki is mondta, a gyülekezés szabadsága nem sértheti az emberi méltósághoz, az egyén szabadságához, magánéletéhez fűződő jogokat, amelyeket a kormány rendkívül fontosnak tart. Ha ezeket előre feltételezhetően sérthetni fogja a gyülekezési jog, akkor nem kap engedélyt senki a köztéri tiltakozásra. Amilyen a kezdő vehemencia, olyan lesz a végrehajtás is, eltüntetik a rendszerváltás előtti, de arra tudatosan készülő parlament utolsó olyan jogszabályát, a szabad gyülekezéshez való jogot, amely akkor nem egyszerű »demokráciakérdés« (Trócsányi) volt, hanem maga a demokrácia lényege.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. július 15. 11:36
Ezentúl az ilyen cikkekre zöldség-gyümölcs elemzést fogok írni-nem megbántva a növényeket:-))))
moricka13
2016. július 15. 04:29
Friss Róbert-Németh Péter, Népszava! Már régen itt lett volna az ideje eltűnni a rendszerváltás előtti életművész túlélőknek a médiákból is. Értük sem nagyobb kár, mint bárki másért, akik rendszerváltozás címén és ürügyén padlóra és az utcára kerültek. Tegyenek próbát, és ha lesz erejük és idejük kikapaszkodni, a szerzett tapasztalatok birtokában oszthatják az észt és kavarhatják, ami anélkül is büdös.
bolá
2016. július 14. 18:45
"a rendszerváltás előtti, de arra tudatosan készülő parlament" Hányingerem van ezektől - most eszembe juttatta, hogyan szavaztatták meg azt a 'csuda' demokratikus parlamentet 1985. Az a sok nagypofájú, aki itt egy mezei KISZ-tagság miatt már lincsel, most bezzeg kussol!
Türelem
2016. július 14. 18:41
Evett már valaki az idén jó görögdinnyét? A görög görög a kereskedők szerint is pocsék volt, jött egy kisebb olasz görög széria, ami emlékeztetett az egykori ízekre. A most beindult magyar görögdinnye érett ugyan, s szépen hasad, amikor megvágjuk, de az ízvilága nem az igazi. Ilyenkor nyáron lehet ennél nagyobb problémája az embernek? Nekem nincsen. A demokráciára meg éretlen a magyar, a demokrácia csak anarchiát szül, neki diktatúra kell. Meg édes görögdinnye.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!