A kontextus hatalmáról: Szent István kontra menekültügy

2016. augusztus 20. 12:00

A jövevényekben csak a hasznot nézni minden irgalom nélkül, a legkevésbé sem keresztényi, egy viszont biztos: Szent István szavait szembefordítani a kormány menekültpolitikájával álságos stratégia.

2016. augusztus 20. 12:00
Makk János
Mandiner

Van egy pikantériája annak, amikor a komplett keresztény-konzervatív közbeszédet szembesítik azzal, hogy nem felel meg a folyton hivatkozott bibliai tanításoknak. Emlékezzünk csak az MKKP-s plakátokra: »Idegen voltam és befogadtatok«, vagy akár arra, micsoda vihart kavarnak Ferenc pápa menekültes nyilatkozatai a hazai jobboldali közéletben.

Most újra eljött a nagy pillanat, hogy – államalapítás ide vagy oda – mindenki újra a menekültügyön csámcsogjon István király intelmei ürügyén. Mert mit is mondott a szent király? Hogy fogadjuk be a jövevényeket. Erre mit látunk a »keresztény« tábortól? Hogy nem fogadják be. Ebből adódik a pofonegyszerűségű, mégis poirot-i következtetés: hát teljességgel logikus, hogy ezeknek mit sem ér Szent István öröksége!

Ez a következtetés talán rendjén is lenne, azonban a kontextus maga oly távol áll a valóságtól, akár a középkori Esztergom a szétbombázott Aleppótól.

Mert a jövevények most nem azért érkeznek, hogy megműveljék a parlagon heverő jó földet, vagy új iparos módszereikkel szerezzenek megélhetést, hanem a puszta járulékvadászat vagy – interpretáció szerint – a háború pusztító réme űzi őket. És félreértés ne essék! István király annak idején nem irgalomból,vagy »puszta jóságból hirdette a Wilkommenskultur-t, hanem kőkemény gazdasági érdekekből.

Azért akarta befogadni a jövevényeket, mert – az ő szavaival – »a vendégek és a jövevények akkora hasznot hajtanak«. Hogy manapság a menekültek miféle hasznot hajtanak, arról lehet vitatkozni. Az viszont egészen biztos, hogy amiként az államalapítás idején, most is »különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal«. 

Csak nem mindegy milyen példát. És az sem, mihez kezdenek a fegyverükkel.

A kontextus jelentősége nem csak ennél a résznél látható, de Szent István ugyanebben – a jövevényekről szóló – fejezetben figyelmeztet: »ha le akarnád rombolni, amit építettem, vagy szét szórni, amit összegyűjtöttem, kétségkívül igen nagy kárt szenvedne országod«. Vajon a menekültek befogadása az ország építése avagy rombolása István király szellemében? Ez az igazi kérdés most, az államalapítás napján.

A jövevényekben csak a hasznot nézni minden irgalom nélkül, a legkevésbé sem keresztényi, egy viszont biztos: Szent István szavait szembefordítani a kormány menekültpolitikájával álságos stratégia.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. augusztus 21. 08:55
Szerintem a múlttal a történészeknek kell foglalkozni, a ma élőknek pedig a jelennel. Nekem elfogadhatatlan. hogy a tavalyi migráns áradathoz viszonyított csökkenést, csak a magyar intézkedéseknek tudjuk be. Szerintem a helyes helyzetkép kialakításához szükséges lenne beszélni a Török országgal kötött megállapodásról, a Macedón és a Szerb erőfeszítésekről is. Így nagyon nehéz megítélni, hogy az általunk hozott intézkedések milyen mértékben járultak és járulnak hozzá, a csökkenő migrációs nyomásnak.
enes
2016. augusztus 21. 07:40
Találtam egy 1998-as Csurka írást. "...Ez a kor, amelyben élünk különösen az, ami ránk következik a jövendő században a Népvándorlás kora. A színes bőrű, mérhetetlen szegénységben élő, de viharosan szaporodó népek keletről nyugatra, délről északra vándorolnak. A nemzetközi nagytőke és a bankok elősegítik ezt a népvándorlást, mert ez az érdekük. Az USA a NATO-n keresztül már beérkezett Európa közepébe, és most a saját igényeinek megfelelően néplerakatot akarnak csinálni Európa és Oroszország között. Erre pillanatnyilag sajnos Magyarország a legalkalmasabb, mert kasztja – kormányai régen elárulták. A trianoni határok között Magyarországon húszmillió ember is elfér, de belátható időn belül ebből csak hétmillió lesz a magyar és négymillió cigány, a többi kilenc pedig mindenféle vegyes, akkor Magyarország nemzetközi néplerakat lesz itt a Kárpát – medence közepén, nagyjából ugyanannak a nemzetközi kozmopolita rétegnek a vezetése alatt, mint ma. Nagyon keserű lesz akkor Magyarnak születni. Megbélyegzettség, üldözés, megszégyenítés és a teljes Magyar történelem eltagadása lesz az osztályrészünk. Nyelvünk helyén vartyogást hallhatunk. ” – Csurka István 1998. február 8..."
áfonya
2016. augusztus 21. 04:06
http://www.kiszely.hu/istvan_dr/038.html
áfonya
2016. augusztus 21. 03:16
Allah öld az aljas keresztényeket - Kántálta a muszlim egy belga város főutcáján. Allah öld az aljas keresztényeket - Kántálta a muszlim egy belga város főutcáján. http://polusonline.blogspot.hu/2016/08/allah-old-az-aljas-keresztenyeket.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!