Érdekünk a török megállapodás

2016. augusztus 08. 14:17

Drasztikusan csökkent a görög szigetekre érkező menekültek és egyéb migránsok száma. Pont a menekültválságnak az európai országok belpolitikájára gyakorolt tavalyi hatásai miatt adódik a kérdés: tényleg változtatni akarunk ezen?

2016. augusztus 08. 14:17
Klaus-Dieter Frankenberger
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„A Törökország és az EU közötti megállapodás életbe lépése óta – a balkáni útvonal lezárásának is köszönhetően – drasztikusan csökkent a görög szigetekre érkező menekültek és egyéb migránsok száma. Pont a menekültválságnak az európai országok belpolitikájára gyakorolt tavalyi hatásai miatt adódik a kérdés: tényleg változtatni akarunk ezen?

Azt szokták felhozni a megállapodással kapcsolatban, utoljára az osztrák külügyminisztertől érkezett ilyen megjegyzés, miszerint Európa zsarolhatóvá válik ezáltal. Ez a realitások félreértése. Mindkét fél profitál ugyanis a megállapodásból. Ha az európaiak valóban annyira zsarolhatóak lennének, mint azt állítják, már rég beleegyeztek volna csukott szemmel a törökök vízummentességébe. Ám ez nem történt meg, ahogyan az Erdoğannak címzett kritikák sem hagynak alább.

A külső határok védelme jóval ijesztőbben hangzik, amint amilyen ténylegesen. Hiszen a valóságban a tengeri határok védelme tulajdonképpen egyfajta tengeri segélyszolgálatként működik a partoknál, ahogy azt Líbia partjainál látjuk is. Mégis hogy akarjuk rávenni Törökországot a csónakokban érkező menekültek visszavételére, ha éppen felmondtuk az egyezményt? 

Igen, Törökország és Európa politikailag eltérően mozognak. Igen, Törökország EU-tagsága egyre inkább borzasztóbbnak tűnik. Ám ahol mód van a pragmatikus együttműködésre, ott meg is kell azt lépni. A reálpolitika ellen egyesek »európai értékeket« helyeznek szembe, amiket aztán más témában ugyanúgy elfelejtenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. augusztus 15. 12:44
Lukat akar beszélni a hasunkba a FAZ-fej...
Ultra2015
2016. augusztus 15. 12:44
"Ez a realitások félreértése" Mi is a realitás az EU-ban? Úgy tűnik a politikus és az ātlagember nem ugyanazt érti amikor realitásról beszél. És az atlagembernek a tapasztalata tényleg a mindennapi realitás. Inkább az átlagembernek kell hinni mint politikusnak!
Antigoné
2016. augusztus 14. 13:54
Érdeketek, persze. Most hol van demokráciahiány? Lengyelországban? Erdogannak mindent szabad, hogy nektek ne kelljen semmit cselekedni. Aljasság.
luga
2016. augusztus 13. 02:00
Ha az európai államok egyöntetűen kinyilatkoztatnák, hogy idegen földrészek bevándorlóit NEM FOGADJÁK BE, csak rájönnének, hogy kár a túráért. Segítenének a háborús államok szomszédainak, ha befogadnak menekülteket. Mert menekülni csak az első békés államig lehet, onnan már népvándorlás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!