Kommunista örökségünk, a bizalomhiány

2016. szeptember 21. 10:05

Nem bízunk az intézményeinkben, kikerüljük a szabályokat és hazardírozunk, mindezért pedig főként a kommunizmus okolható.

2016. szeptember 21. 10:05
Makk János
TudományON

„A döntéshozók csak akkor merik meglépni a polgárok rövid távú érdekeivel ellenkező, mégis hosszú távon kifizetődő döntéseket, ha látják a rendszerszintű bizalmat a társadalomban. De Magyarországon nem látják. Pedig a társadalomkutatók szerint a bizalom valahol megvan, ám egy jóval alacsonyabb, nem intézményi, hanem úgynevezett interperszonális szinten. Ami azt jelenti, hogy – európai viszonylatban – egymásban még bízunk, az intézményrendszerünkben viszont nem

De miért is alakulhatott ki ez a kettősség? Hazai kutatók azt pedzegetik, a szocialista rendszer öröksége miatt. Vegyünk csak egy egyszerű összefüggést: a szocialista rendszerben nem működött a jogállamiság, a döntéseket nem olyan világos elvek alapján hozták, mint a törvény előtti egyenlőség, hanem gyakran a párt, vagy egyes befolyásos káderek érdeke alapján ítéltek. Ebben a környezetben a lakosság elidegenedett a jogszabályoktól, és az, ha a törvényeket kijátszották, teljesen természetessé vált. A szabálykerülés pedig a rendszerváltás után is általános maradt, a legújabb becslések a GDP 25 százalékára teszik a feketegazdaság mértékét, de a korrupciót tekintve is messze vagyunk még a nyugat-európai szinttől. (...)

Az állami intézményrendszerrel talán méltán vagyunk bizalmatlanok, ugyanakkor az is tény, hogy hazánkban még így is sokan függnek az államtól – az állam újraelosztásából származó pénz aránya jövedelmünkben Magyarországon az egyik legmagasabb. Amennyiben viszont képesek lennénk az államról leválni és a piacról élni, akkor az állami intézményrendszerre kevesebb teher hárulna, így talán jobban végezné a dolgát, s rászolgálna a bizalmunkra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2016. szeptember 22. 08:55
Erről már nagyon sokszor írtam. A kádár diktatúra agymosottjai el se tudnak képzelni egy olyan kormányt amelyik nincs tele mocskosnál, mocskosabb kommunistákkal. Az agyhalott zsideszbolsiknak a szemük se rebben amikor a felcsúti maffia munkásőrökkel és kádárista ügynökökkel rakja teli a kormányt, ezeket búsásan megfizetve a meghurcolt hazafiak kárára. Ezeknek mindegy, hogy zsidó vagy cigány a miniszterelnök, csak kommunita legyen.
Szergej Csagajev
2016. szeptember 22. 00:39
Ez szerintem mélyebben gyökeredzik, és az alapvető problémát abban látom, hogy évszázadokig idegenek uralkodtak felettünk. Innen a szabálykerülés és a rendszer átverése iránti igény, amennyiben azt igazságtalannak érezzük. Tanulság: lehet, hogy nem is volt olyan jó nekünk már a Habsburgok alatt sem, mint liberálisék hirdetik a fennkölt nyugat nevében.
írmag
2016. szeptember 21. 22:30
A megszervezett ocsmány, azóta számon sem kért, privatizációval milyen és kinek a bizalmát lehetett volna erősíteni? Ez csak az első mozzanat, és a szervezetten lerakott és meghagyott aknák a bírósági, ügyészségi talajon, a jogrendszer sötétben (és kommunista kezekben) tartása a lusztráció helyett.
yes_we_can
2016. szeptember 21. 21:43
Attól-sajnos-sokkal több az örökség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!