Magyarország kötelessége a menekültekkel szemben

2016. szeptember 29. 07:51

Ha Magyarország továbbra is fenntartja dacos, emberi jogi törvényeket kigúnyoló intézkedéseit, akkor további nemzetközi kritikákra és jogi szankciókra számíthat.

2016. szeptember 29. 07:51
Nils Muižnieks
New York Times

Az ilyen menekültellenes uszító kampányok nem számítanak újdonságnak Európában: Nagy-Britanniában a UKIP, Franciaországban a Nemzeti Front, Olaszországban az Északi Liga hasonló xenofób üzeneteket használt. De Magyarországon a kormány maga terjeszti a hazugságokat.

A magyar kormány azzal védi politikáját, hogy kritikusai tévedéssel vádolja. Hogy igazolják álláspontjukat migrációügyben, azt mondják, hogy "biztosítani kell az európai emberek védelmét". Senki sem vitatja, hogy Magyarország tavaly a rajta áthaladó 400 ezer menekülttel elképesztő feladat elé lett állítva, és kevés segítséget kapott uniós partnereitől. De ez nem mentség arra, ha kidobják a menekültek védelmét az ablakon.

Az államoknak saját joga meghatározni bevándorlási politikájukat, de ezek a politikák még válság esetén sem mehetnek szembe az Emberi Jogok Európai Egyezményével, illetve az 1951-es menekültügyi egyezménnyel. A probléma magyarországi megközelítése már most is szükségtelen szenvedéshez és az emberi jogok megsértéséhez vezetett; egyben aláásta a szolidaritás és a tolerancia az Európai Bizottság és az Európai Unió által megtestesített értékeit.

Még rosszabb, hogy a migráció Magyarország által követett lenéző, populista megközelítése arra vezette a környező országokat, hogy hasonló útra lépjenek.

Ha Magyarország továbbra is fenntartja dacos, emberi jogi törvényeket kigúnyoló intézkedéseit, akkor további nemzetközi kritikákra és jogi szankciókra számíthat. Az Európai Bizottság már meg is indította a kötelezettségszegési eljárást az EU-s menekültjog megsértése miatt. A bizottság emellett arra is jogosult, hogy az Európai Bíróság elé vigye az ügyet, ha egy tagország nem tartja be az Európai Unió törvényeit. Ezen felül polgárok is az Emberi Jogok Európai Bírósága elé tárhatnak ügyeket – itt már ítélték el Magyarországot menedékkérők jogtalan fogva tartása miatt.

Hogy betemessük a mélyülő szakadékot, Magyarországnak és az európai szervezeteknek párbeszédbe kell kezdeniük, hogy elkerüljék az egyébként is feszült helyzet további éleződést. Ezért elkerülhetetlen, hogy a magyar politikai vezetők ne tegyenek több xenofób megjegyzést és tényekkel, bizonyítékokkal és emberi jogi elköteleződéssel próbálják enyhíteni a migráció által okozott aggodalmat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. május 29. 00:42
Nyálazzák a magyarellenes bélyeget megint. az otromba, magyar ismeretek nélküli belebeszélők.
írmag
2017. május 29. 00:42
Idézet egy közleményből: "A lett emberjogi bozótharcos Magyarországgal szembeni ellenszenve nem új keletű jelenség. Nils Muiznieks a magyarországi norvég alapról szóló viták kapcsán lépett fel erélyesen az Orbán-kormánnyal szemben. Neve akkor került újra a köztudatba, amikor Bill Clinton intézett éles kirohanást a magyar és egyúttal a lengyel társadalom ellen. A Clinton házaspár fő támogatójának számító Soros Györgyöt és hálózatát lehetett sejteni az ominózus megszólalás hátterében (is), ennek kapcsán derült fény nálunk arra is, hogy spekuláns egyik fő kelet-európai alapítványának vezetője volt a magyarokat most sértegető Nils Muiznieks." Lett, lett, lett, csak azért is lett ...
Vén Csataló
2017. április 04. 20:03
Már megint egy libsi gyökér, aki jogszabályok neveivel vagdalkozik anélkül, hogy olvasta volna őket. Én viszont sajnos mindkét emlegetett jogszabályt olvastam és piszkosul kíváncsi lennék, hogy vajon melyik paragrafusukat nem tartja be Magyarország. Na ezen a ponton szokott megállni a libsi "szürkeállomány" tudománya. És kiderül, hogy csak egy toporzékoló tróger vagdalkozik olyasmivel, amiről egyébként semmiféle tényleges ismerettel nem rendelkezik. Halvány fingja noncs róla. És ez a fogalmatlan, hülye söpredék akarja uralni a világot. Hát nem.
balbako_
2017. március 26. 17:58
Különösen pofátlan hozzászólás egy jenkitől, mert a migrációt az ő esztelen külpolitikájuk okozza amiben minden van, csak humánum és emberi jogok nincsenek. (Szóban persze vannak csak a szétbombázott városok, lemészárolt nők és gyerekek hekatombája jellemzi az amerikai humánumot. ) Ráadásul ők tűzparanccsal várják a déli határaikon a menekülőket, és maximalizálják a befogadást. Nekünk meg előírják korlátlan mértékben. Pofátlan állatok az már biztos!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!