Aleppó után

2016. december 16. 16:14

Béke egészen addig nem lesz, amíg a nagyhatalmak – a színfalak mögött, gátlástalan alkukat folytatva, népeket és országokat adva-véve – meg nem egyeznek egymással.

2016. december 16. 16:14
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Mandiner

Bencsik Gábor írása

„Nagyon félek, hogy meghalok ma este” – idézi az Independent a hétéves aleppói kislányt, Banát, akinek az ostromlott városból küldött twitter-üzeneteit százezrek olvassák szerte a világban. Egy angol székhelyű emberi jogi csoport szerint Aleppóban „valódi mészárlás” zajlik. John Kerry amerikai szenátor, volt elnökjelölt a televízión át kér az ostromlóktól kegyelmet a város felkelőinek. Szörnyűbbnél szörnyűbb hírek, képek, filmfelvételek érkeznek az ostromról, az ostrom utáni állapotokról. Úgy tűnik, a világ passzívan figyeli az eseményeket, és csak néhányunkban támad fel a lelkiismeret.

Pedig nagyon úgy néz ki, hogy megint jól át vagyunk verve. Nem azzal, hogy a szíriai háborút szörnyűségesnek mutatják nekünk, hanem hogy egyoldalúan mutatják szörnyűségesnek. A nyugati világ médiája kizárólag az oroszbarát fegyveresek által okozott szenvedésről tudósít, miközben mélyen hallgat a nyugatiak fegyvereivel harcoló katonák okozta, semmivel sem kisebb szenvedésekről.

Holott a szír polgárháború több más aspektus mellett úgynevezett proxiháború is, a nagyhatalmak vívják egymás ellen a saját fegyvereikkel, de helyi harcosokkal. Ne feledjük: az egészet a nyugat robbantotta ki, a demokrácia-export mellett az orosz pozíciók gyengítésének céljával. Oroszország ezúttal felvette a kesztyűt, és esetenként még a saját katonáit is bevetette – ezért nem omlott össze úgy Asszad hatalma, mint például Kadhafié.

A proxiháború egyik, az igazi háborúkban is alkalmazott eszköze a média-hadviselés, a közvéleménynek az ellenség ellen hangolása. Úgy tűnik, hogy ez a jelen esetben is hatékony, a világ fel van zúdulva, az ENSZ BT-ben sikerült napirendre tűzni az ügyet. Természetesen nem a politikai rendezés céljával, hiszen előre tudható, hogy Oroszország minden ellene irányuló, vagy annak tekintett határozatot megvétóz majd. A hírverés azonban meglesz, újabb és újabb vezércikkek születnek, a World Press Photo legközelebbi díjazottjai között pedig ott lesznek a megrázó felvételek Aleppó szörnyű ostromáról.

Béke viszont egészen addig nem lesz, amíg a nagyhatalmak – a színfalak mögött, gátlástalan alkukat folytatva, népeket és országokat adva-véve – meg nem egyeznek egymással, és ki-ki fegyverszünetre nem utasítja a saját fegyvereseit. Nem árt, ha tudjuk: a hétéves aleppói Bana szívszorító történetének publikálása csupán ezen alkufolyamat része.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2016. december 17. 15:31
A nyugati tudósítások szerint se víz, se élelem, semmi nincs Aleppoban régóta, csak a bombák hullanak. De Twitter üzeneteket lehet küldeni. Itt vkit megint hülyének néznek. Ha szír ellenzék kivonulna Aleppóból végleg (ha ki nem vonult máris) a harcok azonnal befejeződnének, de elveszne a dolog propagandaértéke.
polnemkor
2016. december 17. 11:53
Egy szírai a BBC riporterének: https://www.facebook.com/HumanityFirst24x7/videos/1145869985468664/?hc_ref=NEWSFEED
mokány
2016. december 17. 09:37
Merkel "szégyeli". Egy Tyrannosaurus Rex-nek előbb elhinném.
mokány
2016. december 17. 08:46
100 évvel a környékbeli örmények kiirtása után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!