Háborús bűnök: soha többé?

2016. december 15. 15:07

A világ demokráciái őszinte üzenetet küldenek a lebombázott városok törmelékeiben és a hatalmon lévők kínzókamráiban lévő áldozatoknak: nem vagytok annyira fontosak nekünk.

2016. december 15. 15:07
Reinhard Müller
Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Aki azt követeli, hogy Asszad Hága előtt feleljen tetteiért, jó lesz, ha emlékezteti magát arra, hogy a győztes hatalmak nürnbergi itélőszékének időszaka már rég elmúlt. Amíg az országok nem határoznak úgy, addig a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság nem illetékes.

A kormányokat az őket érintő felelősségre pont hogy az aleppói öldöklés miatt kell emlékeztetni. Bármikor dönthetne úgy az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy felhatalmazást ad a beavatkozásra, bármikor odaadhatná a szíriai helyzetet a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, bármikor felállíthatna egy alkalmi ítélőszéket.

A nemzetközi büntetőjog ígérete ugyanis abban rejlik: egy háborús bűnös – legyen szó katonáról, parancsnokról vagy elnökről – sem úszhatja meg büntetés nélkül. Csakhogy Oroszország háborús fél. És a Biztonsági Tanács többi vétójoggal rendelkező hatalmának is vannak érdekei – ebben a tekintetben nem változott semmi 1945 óta. A világ demokráciái így hát elég őszinte üzenetet küldenek a lebombázott városok törmelékeiben és a hatalmon lévők kínzókamráiban lévő áldozatoknak: nem vagytok annyira fontosak nekünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jason Bourne
2016. december 16. 10:47
Az ENSZ fennálása óta oldott már meg valami konfliktust?
Dénia
2016. december 16. 10:14
Azóta külditek Szíriának azt az üzenetet, hogy nem vagytok fontosak nekünk, amióta lángba borítottátok a radikális iszlám harcosok beküldésével, megszervezésével, és felfegyverzésükkel.
szavaztam
2016. december 15. 19:10
'A világ demokráciái' felelősek a lebombázott városokért... http://youtu.be/nUCwCgthp_E
u.cserkész
2016. december 15. 17:58
Jawohl, értettem herr Müller. Csak van itt egy kis félreértés. Egyedül Oroszországot említed meg, némileg felelősnek. Pedig Irakban, Szíriában, Jemenben, Egyiptomban volt egy béke és élhető élet. Amíg meg nem jelentek a demokrácia bajnokai nyugatról. Azután lett, ami lett!! Csak mellesleg, ne Oroszországot baszogasd. Ott már egyszer jártatok, pórul is jártatok (velünk együtt). Úgy tűnik, Putyin rendet csinál. Aleppóból, ha tudnak, menekülnek az emberek. Nők, gyerekek zömmel. A férfiak meg Európában vannak, mert..... Miért is??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!