Mi jön Aleppó után?

2016. december 18. 11:46

Egyetlen háborús okot sem sikerült megszüntetni, és egyetlen háborús felet sem sikerült kiiktatni. És akkor még a Trump-ismeretlenről nem is beszéltünk.

2016. december 18. 11:46
Tóth Gergely
Index

Az is bizonytalan, hogy Aszad győzelme öt és fél elpazarolt év, ötszázezer halott, egymillió sebesült és tizenegymillió menekült után vajon már a vég kezdete, vagy csak az eddigieknél is nagyobb szörnyűségek beharangozója? Sajnos inkább ez utóbbi, hiszen egyetlen háborús okot sem sikerült megszüntetni, és egyetlen háborús felet sem sikerült kiiktatni. (...)

Sokan azért korholják az Obama-kormányzatot, mert nem avatkozott be a polgárháborúba, sokan pedig azért, mert beavatkozott. Ez a kérdés iszonyú bonyolult, én úgy látom, Obama történelmi bűne, hogy 2011-ben nem védte meg fegyverrel az akkor még iszlamistákat csak nyomokban tartalmazó szír ellenzéket, vagy a 2013-as gáztámadásnál nem adta ki a parancsot a rezsim bombázására. Azóta viszont a szíriai ellenzék kaotikus viszonyait elnézve tulajdonképpen érthető a tartózkodó álláspont - talán azzal együtt is, ha ez mára egyre kínosabb presztízsveszteséget jelent Amerika számára. (...)

A jövő kulcsa persze a Trump-ismeretlenben rejlik. A leendő elnök azt ígérte, hogy az Iszlám Állammal való leszámolást követően Amerika csökkenti aktivitását a régióban, és kijelentései alapján is úgy tűnik, megindulhat valamilyen közeledés Aszadhoz és Putyinhoz. De közben Trump alatt az USA valószínűleg távolodni fog az Aszad mögötti szövetség másik tagjától, Irántól, ami kihat majd Szíriára is.

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2016. december 19. 07:04
Mikor a sport-tv megkezdte az UFC gálák közvetítését nagyon örültem. Tényleg hozzáértő szakértő jó kommentátor,... egyszer aztán - ha jól emlékszem - a harmadik közvetítésen bemutatja a kommentátor az új szakértőt az mma-rajongó Tóth Gergelyt. Na mondom olyan ismerős a neve, de honnan is aztán beugrott, hogy ez az a kis indexes patkány aki azt írta, hogy: 2016 Magyarországán méltányolható, ha valaki a válogatott ellen szurkol http://mandiner.hu/cikk/20160614_toth_gergely_2016_magyarorszagan_meltanyolhato_ha_valaki_a_valogatott_ellen_szurkol Persze már tudjuk a libsikről, hogy mindenhez értenek és amihez értenek(mindenhez) ahhoz ők nagyon értenek, sőt ők értenek hozzá a legjobban. Olyan szintű affektálós, nyekergős, okoskodást még nem hallottam mint ettől a nyomorulttól. Ráadásul egy csomószor hülyeségeket beszélt. Mikor kérdezte a kommentátor, hogy az mma-ban használnak-e vazelint úgy mint a ökölvívásban(vérzéscsillapításra), azt mondta, hogy nem tudja, ilyen orvosi témákba ő nem ment bele. :D Csak akkor azt nem értem, hogy mi ez a meccsstatisztika az indexen: http://index.hu/szerzo/toth_gergely/ Ha meccselt már akkor - ha máshonnan nem is - tudnia kellene, hogy használnak. A másik dolog ami tényleg megmutatta, hogy milyenek ezek, mikor azon okoskodott, hogy az egyik meccs egy hátsó fojtással ért véget de ő szerinte hiába tekint erre a meccsre tekinteni úgy, hogy feladásos győzelem nem az mert egy térdes után mikor földre vitte és ott elkezdte a győztes az ellenfelét töltögetni és ha tovább tölti akkor a bíró leállítja akkor tko nem submission. De basszameg ha lefojtotta akkor azzal fejezte be a meccset és kész ennyi nincs olyan, hogy így is meg amúgy. De hát ugye mindenki hülye csak ez kis köcsög tudja jól. Ami teljesen ledöbbentett az az - és ez mutatja jól, hogy milyen sunyi patkányok ezek -, mikor arról beszélt, hogy Brazíliában a nagyobb bjj gálák annyira népszerűek, hogy mindenki nézi és ért hozzá és az utcán ünnepelnek, mint itt mikor a válogatott nyer.
Text adósság
2016. december 18. 16:51
Ilyen kinézettel még te rettegsz? Akkor mit szóljak én ahogy megláttalak.
mustarharmas
2016. december 18. 16:23
Ez a Tóth erősen be dolgozta magát a szír konfliktusba. Csak egy a baja, nevezetesen az, hogy abból viszont csak egy narratívát szajkóz. Akkor is ha a szeme előtt a rögeszméjével ellentétes dolgok vannak. De Ő csakis az ideológiának hisz....
brekker
2016. december 18. 14:58
Beijedtél, hogy esetleg kitör a béke?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!