Csak egy maradhat: Botka, Gyurcsány és a Momentum háborúja

2017. február 28. 16:14

Ha félretesszük az elméleti játékot, akkor kikötünk a ma legvalószínűbb forgatókönyvnél. Ami az: Botka László hamarosan kiszáll a játékból, azzal az ürüggyel, hogy nem teljesültek a feltételei.

2017. február 28. 16:14
Pető Péter
Pető Péter
24.hu

„Ha Botka László – vagy bárki más a Fideszen kívüli világból – egyszer Magyarország miniszterelnöke akar lenni, le kell győznie, maga mögé kell sorakoztatnia előbb a saját oldalán a többieket, hogy megépítse pártját és szavazótáborát. (Ennek lenyomata a Jobbik középre indulási kísérlete is, s politikatörténeti lenyomata Orbán Viktor útja, amelynek során hullottak a Fidesz mellett a jobboldali pártok, amerre járt. A részletekért érdemes például a kisgazdák históriáját fellapozni.)

Immár a Momentummal is pártként kell számolni. Ez a párt, vezetői nyilatkozatai szerint, le akarja váltani a jelenlegi elitet, a pártokat, nem működik együtt senkivel. Azaz a Momentum az ellenzéki pártok politikai ellenfele. 

Azaz azon túl vagyunk, hogy a Momentum beszállt, nyert, nemzedéki történetük sokak számára vonzó, páratlan politikai bravúrt hajtottak végre, s ritkán látott esélyt kaptak, hogy megvessék a lábukat. Most dől majd el, alkalmasak-e politikai szerepre. Ha nem sikerül 2018-ban bejutniuk a parlamentbe, abba belebukhatnak. Az LMP ennek ellenkezőjét sem bírta ki a 2010-es választás után.

E tárgyalt verziókban abból indultunk ki, hogy a DK magára marad, mert Gyurcsány Ferenc az, aki a többi szereplő számára elfogadhatatlan, miközben a választópolgárok többsége számára is nemkívánatos személy. Az is alapvetés, hogy a Momentum nem szövetkezik. Botka viszont megpróbál valamiféle szövetséget építeni.

Csakhogy ha félretesszük az elméleti játékot, akkor kikötünk a ma legvalószínűbb forgatókönyvnél. Ami az: Botka László hamarosan kiszáll a játékból, azzal az ürüggyel, hogy nem teljesültek a feltételei, a szocialisták Fidesz-kollaboránsai ennek önfeledten örülnek, a DK nem adja Gyurcsányt, a többiek nem mennek bele az előválasztás nélküli közöslista-készítésbe. Mindennek nyomán az MSZP a DK-val indul közösen, az Együtt a Párbeszéddel szövetkezik, az LMP és a Momentum külön-külön startol. Ha így lenne, az LMP és az Együtt-PM alighanem elbukna, miként a Momentum bejutása is kérdéses lenne.

Azaz az ellenzék totális vereséget szenvedne, Orbán Viktor pedig újabb négy évig óriási többséggel a háta mögött kormányozná Magyarországot. Vagyis a Botka lapunknak adott interjújában mondottak valósulnának meg: az történik, hogy nem kapnak észbe és nem lesz kormányváltás.

Az hétszentség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
langrobi
2017. március 01. 13:29
Rosszul tenné Botka, ha szövetkezne a DK-val. Gyurcsány kizárása többet hozna a konyhára, mint amit veszítene (ami max. 5%).
ato boldizsár
2017. március 01. 13:25
Szerintem is. De mi a gond? :)
Peter8811
2017. március 01. 08:30
Tudod, Ez a harc lesz a végső, csak összefogni hát...
moricka13
2017. március 01. 07:09
Botka Elvtársat a KISZ-be hozta a gólya is. 18 évesen tagja lett az MSZP-nek, anyai jó hátszéllel felépítette magát és elérte az elérhetőt. 26 évig úszott a víz tetején, mikor kinek a sodrásában és hallgatott. Most döbbent rá, hogy Gyurcsány hazudott, ami persze igaz, de vele hazudott Botka elvtárs is, mert vétkesek közt cinkos, aki néma! Most kitől és mitől táltosodott meg és áll ki diktálni a saját Feltételeit? Addig figurázik, hogy hiteltelenebbé válik a Világszélhámosnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!