Változó szelek

2017. február 03. 10:34

Két év alatt a vezető nyugat-európai elitek eljutottak odáig, hogy Donald Trumpnál csak a saját választóiktól rettegnek jobban, Putyin pedig lassan a dobogóról is leszorul a mumusversenyben.

2017. február 03. 10:34
Szabó Dávid József
Mozgástér

„És ha ma még nem is fújnak teljesen új szelek a világpolitikában, a széljárás változása érezhető. Ma, két év elteltével Oroszország elnöke ismét egyre gyakoribb vendég Európában, és nem csak multilaterális vagy protokolleseményeken, de hivatalos kétoldalú tárgyalásokon is. Az amerikai elnök mára tucatszor vetette fel nyilvánosan az Oroszországgal történő megegyezés szükségességét, sőt, lehetséges forgatókönyveit. (Szerda óta pedig Rex Tillerson személyében külügyminisztere is van, akire az előkészítést rá lehet bízni.) Két év alatt a vezető nyugat-európai elitek eljutottak odáig, hogy Donald Trumpnál csak a saját választóiktól rettegnek jobban, Putyin pedig lassan a dobogóról is leszorul a mumusversenyben. Eközben Magyarország mondhatná, de nem mondja: mi megmondtuk. Ehelyett szerényen, ugyanakkor határozottan halad tovább a kijelölt úton: mindig egy újabb csúcs, egy újabb befektető, egy újabb európai kérdés őszinte megvitatása.

2017. tehát valóban külpolitikai sikerévvé válhat Magyarország számára. Ezt azonban hiba volna csupán a külső környezet változásának számlájára írni, lehetőségek ugyanis nem teremtődnek a semmiből. A megteremtésükhöz először is határozott elképzeléssel kell rendelkeznünk a külpolitika természetét és céljait illetően; másodszor, reálisan kell felmérnünk a lehetőségeinket; és harmadszor, az első kettőből eredő politikát következetesen kell végrehajtani, ellenállva a külső nyomásnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. február 03. 12:06
Szomorú, hogy nagyon segghülye, rasszista, populista, homofób suttyó barmokért rajonganak az emberek.
Fahrenheit 451
2017. február 03. 11:32
Putyin és Orbán, amíg élnek a "mumusverseny" győztesei akarnak lenni, mert ehhez értenek és valszeg mindkettőt főmumusként verte az apukája, akit csak így tudnak legyőzni..
pollip
2017. február 03. 10:56
Politikában a szerénység ritka dolog, mi rendelkezünk vele:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!