EUralkonyodik

2017. április 06. 08:29

Mint minden birodalmat, ezt is fenyegette és egyre jobban fenyegeti a birodalmi uralmi elitek folyamatos szellemi hanyatlása.

2017. április 06. 08:29
Bogár László
Bogár László
Magyar Hírlap

„A hanyatló birodalmak egyre korlátoltabb és egyre felelőtlenebbül hedonizáló uralmi csoportjai a perifériáktól elszívott birodalmi sarcra nem mint az impérium egyre magasabb szintű működetésének költségfedezetére tekintenek, hanem azt a saját »magán­jövedelmüknek« vélik, és úgy is kezelik. Ez a szellemi hanyatlás azonban nem csupán az uralmi elitek sajátja, hanem a Nyugat egész létszerveződési módjának az elkerülhetetlen tünete. 

Egy Ben Wattenberg nevű amerikai elemző a nyolcvanas évek során mondta cinikus szellemességgel, hogy »a kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló«, Európa népei, élükön éppen a birodalmi centrum Németországgal demográfiai értelemben (is) éppen kivezetni készülnek magukat a történelemből. Ha viszont a birkanyáj és primitív öntelt elitje önmaga végzetes felelőtlensége nyomán felszámolja önmagát, akkor Európa, egyúttal a Nyugat Oswald Spengler által előrevetített végső hanyatlása elkerülhetetlen lesz. 

Esélyt csak az adhatna, ha mind a nép, mind elitjei, valami csoda folytán olyan szellemi emelkedés jeleit mutatnák, ami lehetővé tenné mindennek a megértését, elbeszélését, feldolgozását, a lejtőről való visszafordulás stratégiájának felépítésére és áldozatokkal teli végrehajtására való képességet. 

A hatvanadik évforduló üres, felszínes frázisai, lehangolóan hamis és hazug díszletei azonban nem túl sok jót sejtetnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2017. április 07. 21:07
Az elit általában megöregszik, az öregedéssel pedig együtt jár a szellemi hanyatlás. Akik valamikor Fiatal Demokratáknak hívták magukat, napjainkra már nem éppen fiatalok, csak annak képzelik magukat. Ez minden idős emberre vonatkozik, Így rám is, meg Önre is.
Tatulus
2017. április 07. 17:37
Sajnos a dolog igazságtartalmától nem lehet elvonatkoztatni! Csak nézzétek meg, hogy kik voltak a nyugati államok utolsó nagy államférfijai (női). Anglia, Franciaország, Németország, stb., aztán jött a sötétség! A keletiek még tartják magukat valamelyest, de nem tudni, meddig! Véleményem szerint az Egyesült Királyságban Margaret Thatcher, Franciaországban Charles de Gaulle és talán Francois Mitterand, Németország kancellárjaként Helmut Schmidt és Helmut Kohl. A következők gyenge utánzatok! Elfelejthetőek és azok is lesznek!
bunko_jobbos
2017. április 06. 21:23
Pár éve volt egy Kárpát-medencei közgazdászkonferencia, ahol összeszedték az ország legnagyobb problémáit. Baszki, ott minden volt, de a demográfia szó nem hangzott el. Ennyire sötétek a ma uralkodó elitek (néhány kivételével, pl. Fidesz).
koronaszepe
2017. április 06. 18:27
Akkor a kommunizmus mégis csak történelmi győzelmet aratott a kapitalizmus felett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!