Berlin szabad demokratái

2017. június 28. 07:30

Angela Merkel nagy túlélője a politikának, és ha ráérez a közhangulatra, nem fél megváltoztatni az álláspontját. A németek túlnyomó többsége valóban támogatja az azonos neműek házasságát.

2017. június 28. 07:30
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„A tegnapi hírek szerint a CDU és a liberálisnak semmiképp sem nevezhető bajor keresztényszociális testvérpártja azért »vizsgálja felül« eddigi elutasító álláspontját, mert minden potenciális koalíciós partnere kikötötte: nem vállal kormányzati felelősséget a következő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt. A melegházasság nem képezte ugyan a most aktuális koalíciós megállapodás részét, de az SPD frakcióvezetője, Thomas Oppermann a napokban már – Schulzhoz hasonlóan – megmondta, hogy napirendre kerül a kérdés az aktuális SPD–CDU–CSU-megbeszélésen. »Mindenki arról beszél manapság, hogy meg kell őriznünk az értékeinket« – mondta. Oppermann talán arra utal, hogy a tömeges bevándorlás és a kudarcos integráció korában az európai identitás és értékek védelme központi kérdéssé vált a közbeszédben és a konzervatív politikában. Ehhez hozzátennék a maguk részét a szociáldemokraták is, akik szerint a melegházasság Európa egyik megvédendő értékének számít.

Valóban a melegházasság lenne az európai identitásért folytatott harc csodafegyvere? Bármilyen hatékony is az erre irányuló lobbi, azt a liberálisoknak is el kell ismerniük, hogy ez nem megőrzendő, hanem legfeljebb megteremtendő érték. Kellemetlen apróság az egész nyitottságról és elfogadásról szóló vitában, hogy Merkelt lehetséges partnerei lényegében belezsarolták ebbe az irányváltásba. Mert számukra – ismerős fordulattal élve – »ez alap«, s ahogy a liberálisok mindig szokták: amint zsarolási potenciál kerül a kezükbe, azonnal ki is használják.

De Angela Merkel nagy túlélője a politikának, és ha ráérez a közhangulatra, nem fél megváltoztatni az álláspontját. A németek túlnyomó többsége valóban támogatja az azonos neműek házasságát, csak egy »magas kisebbség” áll ellen, ahogyan egy érdekvédő szervezet vezetője fogalmazott a sajtóban. Na de, kik vagyunk mi itt »keleten«, hogy előírjuk a németeknek, mit tegyenek? Legyen melegházasság, legyen nyílt társadalom, éljen a demokrácia! De ha aztán mégse jön be, ha lehet, ne találjanak ki erre is valami kvótát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. június 28. 11:52
Ha a németek nagy többsége VALÓBAN támogatja a buziházasságot, akkor nem is baj, ha a muszlimok előbb (mint) utóbb átveszik ott a hatalmat. Inkább egy más vallású, de egészséges nép uralkodjon, mint egy undorító buzeráns. Ha kényszerítenének valamelyikre és választanom lehetne, előbb váltanék vallást, mint nemet.
hátakkor
2017. június 28. 11:11
Így lett Energiwende is. A kancellár asszony végiglátogatta a nagy erőmű cégeket, hogy hosszabbítsanak atomerőmű élettartamot ahol lehet. Amikor meglátta hogy jönnek fel a zöldek és koalició nézhet ki velük, akkor a választások előtt 2 hónappal meg nem indíttatta újra a Fukushima miatt álló atomerőműveket és továbbiakat is leállíttat. Adófizetők és fogyasztók pénze áramlik a szélerőmű tulajok zsebébe, fosszilisok és atomosok kompenzécióra, növekszik a karbonizáció, az ára ára, még egy vezeték épül a növekvő orosz gáz szállítására, rendszeresek a hálózati és kapacitás problémák, kérés nélkül szomszédos hálózatokra öntik a fölös áramot, illetve osztrák gagyi fosszilis erőművek látják el Bajorországot amikor kevés az áram. A villamosságtanban ismeretlen "jóléti veszteség" lett egy új fogalom, amikor egy szélerőmű épp termelhetne áramot ( fú a szél), de senkinek nem kell ezért szélirányba állítják a lapátokat és nem téplálják a hálózatba. A fizika megb@szása után immáron szociológia kísérletekbe is kezdenek a németeken, csak hogy maradhasson a hatalom.
Tiszafa
2017. június 28. 10:49
A németek úgy meg vannak vezetve és félemlítve, hogy a közvélemény kutatások során sem mernek saját véleményt mondani. Ha őszinte válaszra vagy kíváncsi, akkor a kocsmában 2 korsó sör után kérdezd őket.
szekula
2017. június 28. 10:04
A melegek örökbefogadása előtt (tehát történelmileg nézve még 1 másodperce is kábé) minden gyereket heterónak neveltek a heteró szülei, oszt mégis egy rakás meleg van évezredek óta. Ennél letaglózóbb longitudinális kutatást kitalálni se lehetne annak igazolására, hogy nem neveléssel készülnek a buzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!