A hiányzó háttér

2017. augusztus 14. 12:53

Külpolitikánk alakításának egyik alapvető kérdése, hogy miképpen teremthető meg végre a magyar diplomácia régóta elhanyagolt, ezért voltaképpen hiányzó intellektuális háttere.

2017. augusztus 14. 12:53
Dérer Miklós
Népszava

„Külpolitikánk alakításának egyik alapvető kérdése, hogy miképpen teremthető meg végre a magyar diplomácia régóta elhanyagolt, ezért voltaképpen hiányzó intellektuális háttere. Az az intézményi háló, amely tematikus és regionális intézetek, tanszékek és egyéb nem kormányzati szervezetek szövedékével tudná megalapozni, stabilizálni és a gyorsan változó kormányzati és ideológiai törekvésektől többé-kevésbé függetleníteni – vagy azokat becsatornázva befolyásolni – a magyar külpolitikai gondolkodást. Jelenleg csupán a kormányzatnak vannak nehezen áttekinthető és a szélesebb szakmai nyilvánosság számára sem ismert (nem elsősorban külügyekkel foglalkozó) háttérintézményei. Egy alapvetően kormányzatokon és pártokon átívelő magyar külpolitikának azonban nincs szellemi-szervezeti háttere. A (kül)politikai stratégia elméleti és gyakorlati alapjait nem lehet a miniszterelnök asztalára letett egyflekkes vezetői összefoglalók, vagy informális ötletekből levont következtetések, félreértett vagy félig megértett rongydarabkáiból érvényesen összeállítani. Csak ad hoc összefércelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. augusztus 15. 09:50
igazi hasbaraduma...
Harangláb
2017. augusztus 14. 21:11
Vajon ki lehet a magyar diplomácia a Népszava által ajnározott intellektuális háttere?!...Csak nem a "Merjünk kicsik lenni!"-féle Kovács László???
antioxi
2017. augusztus 14. 20:28
"...intellektuális háttér hiánya..." A KÜM-ből kiakolbólított zsidók siráma
puszika
2017. augusztus 14. 17:26
Kedves Dérer! Szerintem önnek az a baja,hogy a magyar külpolitika nem a "nyugati lego" alapján működik,ja és persze ráadásul még sikeres is.Az amit ön leír egy sterilizált,az élettől elzárt, pusztán szellemi tevékenységre alapozott /kül/politizálás.Negyven- ötven de lehet, hogy tíz- húsz évvel ezelőtt még az volt a trendi.Ennek nagyon megfelelt pl. Kovács László.Ő aztán tényleg annyira trendi volt,hogy észre sem vettük hogy van Külügyminisztérium is/hacsak a gatyájárol nem,jegyzem meg rosszmájúan/.Pedig ott aztán dögivel voltak háttérintézmények.Amúgy meg még halvány kisérletet sem tettek pl. a miniszterelnökük befolyásolására.Na még csak az hiányzott volna. Szerintem ma a jó külügyi munka alapja éppen az,hogy félre téve a paneleket, kilépve az elefántcsonttoronyból,az ország érdekeit esődlegesen szem előtt tartva külpolitizálni! Ez meg a látottak alapján sikeres!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!