Német pénzügyminiszter: Sokba kerül a menekültügy Németországnak

2017. szeptember 22. 14:16

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerint sok pénzbe kerül Németországnak a menekültek ügye, de úgy véli egyszer még büszkén emlegethetik a németek segítőkészségét.

2017. szeptember 22. 14:16

Sok pénzbe kerül majd még Németországnak a menekültek ügye – mondta Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter egy pénteki lapinterjúban. Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a Mainzban megjelenő Allgemeine Zeitungban közölt interjúban arra a felvetésre, hogy egyes bírálatok szerint a kormány sokat költ a menekültekre és elhanyagolja a szegény sorban élő németeket, azt mondta, hogy ez „badarság”. Németország „kiterjedt szociális államot” működtet, a szövetségi költségvetés több mint 50 százalékát szociális kiadásokra fordítják, és a nagy ipari államok közül Németországban a legkisebbek a jövedelmi különbségek.

Viszont „az is igaz, hogy a menekülttéma a következő években sok pénzbe kerül majd”, de a feladatokat el kell végezni, és „évtizedek múlva is büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy a németek mennyire segítőkészek” – mondta Wolfgang Schäuble. A szövetségi költségvetésből tavaly 21,7 milliárd eurót fordítottak a menekültüggyel összefüggő kiadásokra, beleértve a nem Németországban élő menekültek támogatását és az újabb menekülthullámok megelőzését szolgáló programokat. Ez a 329,1 milliárd eurós összkiadás nagyjából 6,5 százaléka.

Az államháztartás a migrációs válság több mint 20 milliárd eurós költségével együtt is többlettel zárt, a plusz 6,2 milliárd eurót tett ki. Az idén 21,3 milliárd eurót szánnak a menekültüggyel összefüggő kiadásokra, és a tervek szerint ismét – sorban negyedszer – többlet keletkezik az államháztartásban.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) korábbi vezetője, Frank-Jürgen Weise szerint sem igaz az az állítás, hogy Németország csak a menekültekre költ, és nem foglalkozik a rászoruló németekkel. A szakember a Südewestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaságnak csütörtökön adott nyilatkozatában hozzátette: az az állítás is „badarság”, hogy a német állam 20 milliárd eurót ad a menekülteknek, a pénz ugyanis a nemzetgazdaságba áramlik. „Ha valaki például szakács, akkor teljesen normális munkát végez, amely növeli a hazai összterméket (GDP), és teljesen mindegy, hogy kinek főz” – mondta.

(MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2017. szeptember 23. 07:12
" egyszer még büszkén emlegethetik a németek segítőkészségét." Minden valószínűség szerint. De csak azzal kapcsolatban ahogyan a Törökök Buda bevételét. Azok is büszkén emlegették hogy egy golyó lövés nélkül hódították meg. Most kb ugyan ez a helyzet Németországgal kapcsolatban. Soha nem hittem volna hogy a Németeket ennyire lebutítják, és a teljes önmegsemmisítés útjára terelik!
szancso
2017. szeptember 23. 04:22
Szóval most bevallotta, hogy nagyon sokan élnek NO-ban a menekültekből. Akkor mégis csak igaza volt Udo Ulfkotténak, hogy létezik az u.n. Asyl-Industrie? Sajnos az a baj, hogy ezek nem látnak ki az elefántcsont tornyukból, így nem látják azokat a nyugdíjasokat pl. akik a szemétből szedik ki a betétdíjas üvegeket - Gobi Hilda WC-s néni jelenete jut róla eszembe -, vagy a többgyermekes családokat, akiknek hó végére bizony megcsappan a háztartási pénzük, sporolásra nem is gondolhatnak. A legutolsó statisztika szerint már több mint 13 millióan élnek létminimumon és csak emelkedéssel számolnak. És ez az adat a köz tv-ből való.
Berecskereki
2017. szeptember 22. 17:39
„évtizedek múlva is büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy a németek mennyire segítőkészek” – mondta Wolfgang Schäuble Na ja! Ha lesznek akkor még német unokák. Merkelnek biztos, hogy nem lesz hacsak Juncker szentlelke meg nem szállja.
hini
2017. szeptember 22. 16:25
a munkaerő kellett,de ráfaragtatok vele,és most a keletiekre akarjátok sózni őket! pátyolgassátok őket,de minket hagyjatok békén a kecskepásztoraitokkal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!