Van-e német kultúra?

2017. szeptember 05. 09:59

Özoguz egyáltalán nem azt mondta, hogy „nincs német kultúra”.

2017. szeptember 05. 09:59
Techet Péter
Magyar Nemzet

„Magyarországra három hónapos késéssel érkeztek meg Özoguz mondatai, ráadásul félrefordítva. A hazai neokonzervatív média egy része azt adta a kormánybiztos szájába, hogy »nincs német kultúra«. A közösségi oldalakon balliberális, ellenzékinek hitt értelmiségiek is kifejezték felháborodásukat. Ez persze csak annyit bizonyít, hogy a magyar balliberális értelmiségnél tényleg alig van provinciálisabb, félműveltebb társaság Európában, és rájuk cserélni eleve felesleges lenne az Orbán-kormányt.

Ez a társaság akár a menekültválság, akár a muzulmán bevándorlók, akár Izrael kapcsán ugyanazt a neokonzervatív, kultúrrasszista, cionista muzulmánellenességet képviseli, amelyet a mai kormánypárt. A német kormánybiztos szavainak félreértése (provincializmus) és elutasítása (neokonzervativizmus) ebbe a jelenségbe illeszkedik. Magyarország ma Európa egyetlen országa, ahol a kormány és ellenzéke ugyanazon szellemi talapzaton áll.

Nézzük újra a kifogásolt tételt. Özoguz egyáltalán nem azt mondta, hogy „nincs német kultúra”. Hanem azt állította, hogy ezt a kultúrát a német nyelv jelenti. Azon túl a német kultúra regionális kultúrákból adódik össze. Ez a kijelentés nem botrányos – hanem a helyzet legpontosabb leírása. A német alaptörvény értelmében például a kulturális ügyek valóban a tartományok hatásköreibe tartoznak. Németországban ezért nincs kulturális minisztérium – de még országos televízióhálózat sem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2017. szeptember 05. 21:44
Van-é német kultúra? Volt..
zakar zoltán béla
2017. szeptember 05. 18:13
Hess,te! "MN" nulla!
1000bocs
2017. szeptember 05. 18:01
Persze-persze. Bőgatya és pálinka. Utána pedig: "nem azt mondta!" Miért is nem lepődöm meg? Min is lepődnék meg? Hogy egy libsi öntelt és lenéző, vagy hogy hazudik és sunyi módon terel? Ebben nincs semmi meglepő.
briganti
2017. szeptember 05. 15:55
He-he-he......nini. Egy hernyó. És beszél is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!