Csecsemő a betlehemi jászolban

2017. december 15. 15:54

Jön az Úr. A misztérium ködébe burkolózva jön. Nem biztos, hogy a várt úton érkezik.

2017. december 15. 15:54
Kozma Imre
Magyar Idők

„Az ember nagy kalandja, hogy a sötétségből kiutat keres. Minél nagyobb a látomás, annál teljesebb életet követel, s nincs alku. A külvilágra téli köd ereszkedik, a lélekre várakozás. Jön az Úr. A misztérium ködébe burkolózva jön. Nem biztos, hogy a várt úton érkezik.

Akárhogyan is jön, szívünk kellős közepe felé tart. Nem azért jön, mert vásárolni és ajándékozni akarunk, hanem azért kell jönnie, mert az élet értelmének keresése közben mindig újra rábukkanunk a szeretet nélküli élet értelmetlenségére.

Jön, de még nincs itt. Sem megszolgálni, sem megérdemelni nem tudjuk, hogy itt lesz. Azért jön, mert nem lehet őt visszatartani, de megérkezése fölötti örömünket a szerelmes vágyakozás lobbantja magasra. A sötét, téli égen ne keressük a betlehemi csillagot.

Az a csillag az emberek szívében van, és karácsonykor látható lesz, fényével beborítja a földet. Túlnő az ember meghasonlásain, túl a vérfürdőkön, túl a nemzetközi élet neuralgikus pontjain, túl az őrületen, túl a helyi háborúkon, és minden szorongáson.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2017. december 16. 14:41
Hány felest dobott be eme írása előtt ? Vagy megy a hülyéskedés anélkül is ?...
péterx
2017. december 16. 08:12
1.Bocsánat , de az Ószövetség is az Isten-ember kapcsolatról szól ... 2.És : a protestantizmus sem új vallás , hanem UGYANANNAK a kereszténységnek a javításaként értelmezi magát .
mokány
2017. december 15. 20:32
Jézus azért jött, hogy kiigazítsa az ószövetségi Istenfogalmat. Jézus monoteista volt . Ebben a kérdésben is őt kell követni.
péterx
2017. december 15. 19:00
Szeretve tisztelt Kozma atya ! A köszöntő szép , de egy fontos helyen megbicsaklik : a misztérium nem "köd" . Hanem a misztérium olyan tapasztalat , amit a legvilágosabban értünk - minden más értés előfeltétele a Szentháromság végtelen léte ! - , de soha nem érünk a végére / ezért látszik a fogalmi gondolkodás számára "ködösnek" / . A "köd" kifejezés az irracionalitás keresztényellenes vádját táplálja / . A hit és a misztérium nem ködös és irracionális , nem értelem ellenes , hanem értelem-feletti !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!