Remény

2018. május 06. 17:12

A magyar bíróságok függetlensége a választások óta két helyről is reményt keltő támogatást kapott.

2018. május 06. 17:12
Simon Zoltán
Simon Zoltán
Népszava

„A magyar bíróságok függetlensége azonban a választások óta két helyről is reményt keltő támogatást kapott. Az egyébként gyenge jogosítványokkal rendelkező Országos Bírói Tanács hatéves mandátuma év elején lejárt, s az új összetételű OBT első dolga volt egy Handó döntéseit vizsgáló bizottság létrehozása: ez meg is állapította, hogy az OBH-elnök sorozatos törvénysértéseket követett el. Azóta ugyan – nyilvánvalóan Handó nyomására – a tanács tucatnyi tagja, illetve póttagja lemondott, s emiatt az OBH-elnök szerint az OBT működésképtelenné vált, ám a Kúria elnöke, Darák Péter ezt vitatta.

A másik támogatás Brüsszelből érkezett. Az Európai Bizottság egyebek között a bírói függetlenséghez kötné az uniós pénzek kifizetését, mondván, korrupció esetén független bíróságok hiányában nem tudná visszaszerezni a már kiadott összegeket. Persze ez még csak terv. De a remény a látszatnál talán több.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drkovax
2018. május 07. 13:50
A bírói függetlenség nem jelentheti azt, hogy a minőségbiztosítás kihagyható lenne a bíróságok rendszeréből. A másod-harmadfokon a korábbival ellentétes ítéletek, az AB-döntések, az új eljárásra utasítások, mind egy szálig olyan esetek (meg sok más, nem reflektorfénybe került dolog), ami indokolná az érintett bíró tevékenységének vizsgálatát, a bíró visszasorolását, vagy felmentését ... Ennek nyoma sincs. Márpedig egy visszacsatolás nélküli rendszer már rövid távon is csak rosszul tud működni.
nyugalom
2018. május 07. 11:57
Miutan a Kuria dicso biraja - kovacs?- tette, amit tett, most aztan kulonosen fuggetlen, ugye?! Mire is van remenyetek, gyalazatos arulok???
péterx
2018. május 07. 06:19
"A" korrupció , és "a" bírói függetlenség megfoghatatlan és szélsőséges szubjektivitással értelmezhető általánossága a két balos / brüsszeli / "csodafegyver" , de hatástalan , mert nagyon átlátszó trükk .
zakar zoltán béla
2018. május 06. 20:42
Csokonai Vitéz Mihály: A ....-hez
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!