Miért működik az orbáni félelemkeltés?

2018. július 26. 06:56

Jó, ha tudja Orbán, hogy számos tudományos kutatás eredménye szerint a szorongás növeli a tájékozódással eltöltött időt egy döntés meghozatala előtt, és hogy emiatt a szorongó embereket alacsonyabb pártokhoz kötődés, pártokkal való azonosulás jellemzi.

2018. július 26. 06:56
Farkas Eszter
Mérce.hu

„Orbán Viktor tehát azt szeretné, ha a félelem és szorongás dominálná az őt követő magyar állampolgárok érzelemvilágát. Félelem a migránsoktól, Sorostól, vagy egyszerűen csak attól, hogy elveszítik a munkájukat: az Orbán által megcélzott félelmek tárgyának skálája széles, ezért is férhet bele annyi típusú Fidesz szavazó. És ezt a célt segítették a migráns- és Soros-ellenes plakátkampányok, a kvótanépszavazás, valamint a nemzeti konzultációk sora is.

De miért is jó Orbánnak, ha a magyarok félnek a migránsoktól, Sorostól és az EU-tól? Erre a kérdésre politikai pszichológiai kutatások adhatnak választ. Az érzelmek és politikai cselekvés viszonyát vizsgáló elemzések két fő kérdésre keresik a választ: hogyan befolyásolják a különböző érzelmek a döntéshozatalt, és mennyire körültekintő (vagy éppen elhamarkodott) döntés születik különböző érzelmi állapotokban? Mennyi időt töltenek információszerzéssel az állampolgárok, mielőtt döntést hoznak egy-egy kérdésben?

Egy 2013-as tanulmány szerint a szorongásra hajlamos emberek kerülik az interakciót más ismeretlen emberekkel. Ez az Orbán-beszédek kapcsán azért lehet érdekes, mert ha valóban sikerül a beszédekkel a szorongást kiváltani a hallgatóságból, úgy vélhetően az Orbánt támogatók kisebb valószínűséggel érintkeznek a gyűlöletkeltés tárgyát képező migránsokkal, vagy olyanokkal, akik közel állnak hozzájuk. Ebben az esetben Orbánnak nyert ügye van, hiszen az őt támogatók saját tapasztalatot nem szereznek a migránsokról, és nagyobb eséllyel fognak arra a képre támaszkodni, amelyet ő, valamint a kormánypárti média sugall feléjük.

Azt mondjuk jó, ha tudja Orbán, hogy számos tudományos kutatás eredménye szerint a szorongás növeli a tájékozódással eltöltött időt egy döntés meghozatala előtt, és hogy emiatt a szorongó embereket alacsonyabb pártokhoz kötődés, pártokkal való azonosulás jellemzi. Noha azt is érdemes hozzátenni, hogy a részletesebb tájékozódás nem feltétlenül jelenti a rendelkezésre álló információforrások diverz áttekintését, gyakori, hogy minél inkább szorong valaki, annál hajlamosabb a szorongását erősítő információknak még jobban utánanézni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. július 27. 14:20
Oszt benneteket nem az azonosulás köt a mércéhez leányom? A ti azonosulásotok a hülyeséghez való kötődés iskolapéldája Nyugalmatok soha nincs mert állandóan harcolni akartok,állandóan az ellenfelet keresitek,háború kirobbantásában kotnyleskedtek,miközben a nagy többség békében él és le se szar benneteket! De Dzsordzsi bácsi élvezi és annak bizony meg kell felelni!! Pfej!
monalisi
2018. július 26. 20:22
Kérdezem Ön annyira fél vagy annyira csúnya, hogy így eltakarja magát ? Javaslok Önnek egy új témát : A baloldali és liberális sajtó offenzívájának hatása a magyar népességre a választási eredmények tükrében .
libantkomcsi
2018. július 26. 18:31
Lefekvés előtt két feles házipálinka. Nincs félelem. Kérdezd a Junkert!
Vikijo
2018. július 26. 14:41
Ha be akartak volna jönni akkor be is jöttek volna mint NG-ba. Mi csak eltereltük az áradatot. Más kérdés, hogy ezzel az EU-ba is bejutottak így hozzánk is, csak idő kérdése és az életszínvonalak közelítése után minket is ellepnek, tényleg van mitől félni, csak a hülye nem fél, ha összezárják egy oroszlánnyal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!