Korszakváltás

2018. július 30. 06:55

Vállalni kell a vitát, ki kell állni a kereszténydemokrácia alapelvei mellett.

2018. július 30. 06:55
Kis Ferenc
Magyar Idők

„Az egyik legfontosabb üzenete Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének is az volt, hogy döntő ütközet előtt állunk, a kereszténydemokrata elit a jövő évi európai parlamenti választáson leválthatja a liberális elitet, de ehhez vállalni kell a vitát, ki kell állni a kereszténydemokrácia alapelvei mellett.

Ezzel szorosan összefügg a miniszterelnök gondolatmenete arról, hogy a 2018-as kétharmados győzelem nem más, mint felhatalmazás egy új korszak kiépítésére. Ne véletlenül hangsúlyozta, hogy napjaink legizgalmasabb vitája éppen a kulturális politika területén robbant ki. A kormányfő szerint valóban egy új szellemi és kulturális megközelítésre van szükség a harmadik kétharmad után, és – mint mondta – »nagy változások előtt is állunk«.

Ez utóbbi gondolatsor ugyan a hazai kulturális életre utalt, de Orbán Viktor szombati helyzetelemzésének egésze ismét túlmutatott a magyar politikán, sőt a Kárpát-medencén is. Egy tízmilliós állam, illetve 15 milliós nemzet miniszterelnökétől talán szokatlannak és túlzónak is tűnhet a megállapítás, de az elmúlt hónapokban tapasztalhattuk, hogy meghatározó európai politikusok, sőt nagyhatalmak vezetői is odafigyelnek a véleményére, vagyis globális szereplővé lépett elő.

Az idei előadásában a világpolitika legfontosabb folyamatait is értékelte, és konkrét javaslatokat tett az Európa előtt álló teendőkre, Oroszország, az Egyesült Államok, Kína és a Közel-Kelet vonatkozásában.

Valóban életbe vágó – főként a kisebb nemzeteknek –, hogy értsük, mi és miért zajlik körülöttünk. A kormányfő beszédére reflektáló ellenzéknek láthatóan fogalma sincs arról, mi zajlik a nagyvilágban, de az még szomorúbb, hogy saját hazánkat, társadalmunkat sem ismerik. Persze ez sem meglepő annak tükrében, hogy egyes ellenzéki politikusok azzal sincsenek tisztában, mi történik a pártjukban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2018. július 30. 08:51
Ja, ütközet, már megint s még mindig. Egyébként érdekes lenne, hogy egy kamukeresztény, álkonzervatív, elvtelen társaság diktáljon kereszténydemokrata (vagy bármilyen) elveket Európában.
fakocka
2018. július 30. 08:39
Jó, jó, de kinek kell kiállnia a kereszténydemokrácia mellett? A tegnapelőtt még liberális, tegnap még illiberális, ma éppen kereszténydemokratának önmagát hazudó fidesznek? Komolytalan.
péterx
2018. július 30. 08:01
Orbán elemzéseivel-érveivel jól képen törölte politikailag a putyinozó , erdogánozó ellenzékieket .
balbako_
2018. július 30. 07:26
Nosza, tegyünk úgy!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!