Mire számíthatnak a magyar devizakárosultak a horvát ítélet kapcsán?

2018. augusztus 21. 07:11

Tudjuk, hogy az Orbán-kormány hazudik, finomabban szólva nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy mindent az ország és a magyar emberek érdekében tesz.

2018. augusztus 21. 07:11
Hegyesi Beáta
Mérce

„Dr. Darák Péter a legmagasabb szintű bíróság, Kúria elnöke kilátásba helyezte, elkészítik az ítélet magyar nyelvű fordítását, hogy tanulmányozni tudják. De előre leszögezte a következőket: »Fontosnak tartom kiemelni, hogy bár az uniós jog szabályai mindkét ország joggyakorlatában egységesen alkalmazandók, azonban az egyes tagállamok eltérő nemzeti szabályai – az uniós jog egységes értelmezésének sérelme nélkül is – hasonló tényállású ügyekben is alapot adhatnak eltérő végkövetkeztetésre.« Tehát, ha máshol semmisek is ezek a szerződések, attól itthon még érvényesek lehetnek, mondja az elvileg független igazságszolgáltatás. De miért is lepődünk meg ezen? Civil devizás jogvédőktől, adósoktól tudjuk, hogy a bankok, pénzügyi és kormányzati szervek nem kezelik őket partnerként, kérdéseikre évek óta semmitmondó, kitérő válaszokat kapnak. Tavaly még hivatalban lévő bírók nyilatkozataikban kritizálták a bíróságok gyakorlatát a devizás perekben. Elmondták, hogy az ügyeket nem egyedileg bírálják el, hanem jogegységi határozatok alapján, amelyek nincsenek sok esetben összhangban az uniós joggal.

»Átmegy rajtuk a felülről jövő akarat, mint kés a vajon«, így jellemezte egyikük a független bíróságok működését. De az sem titok, hogy Trócsányi László igazságügy miniszter ügyvédi irodája, a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda a bankok védelmét látja el devizás perekben. Egy évvel ezelőtt ezért törvénymódosító javaslatot adtunk be a politikai vezetők jövedelem szerzéséről szóló törvényhez, hogy ehhez hasonló esetek ne történhessenek meg. A Parlament Igazságügyi Bizottsága elutasította. De tény az is, hogy az MNB nyereségéért áldozták fel a hitelkárosultakat a forintosításkor. A Matolcsy György alapítványaiba vándorolt haszon pedig »elvesztette a közpénz jellegét«.

Tudjuk, hogy az Orbán-kormány hazudik, finomabban szólva nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy mindent az ország és a magyar emberek érdekében tesz. A devizahitelesek csak abban az esetben számíthatnak sorsuk jobbra fordulására, ha a jelenlegi rezsim abból gazdasági, pénzügyi, politikai vagy bármilyen hasznot tud húzni a maga számára.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
h.kovacs
2018. augusztus 22. 07:31
"A kontinentális Európában nem szokás, hogy családokat a hiteleik miatt az utcára tegyenek " na vajon ki mondta ?
Pelso j.
2018. augusztus 21. 18:24
Milyen érdekes, hogy változik a devizahitelesek megítélése a fidesz tábor szemében....
Paxillus
2018. augusztus 21. 10:13
Az országunk szégyene a legfelsőbb bíróságunk. A bankok által kilóra megvett bagázs. A románoknál és a horvátoknál gerincesebb emberek ülnek a hasonló helyen. Szégyen amit ezek műveltek, ahogy döntöttek és elzárták a banki uzsora által megnyomorított emberek elől a kiutat. Nem állami segélyből szeretnének kivergődni a bajukból, csak arra kellett volna esély, hogy ne kellett volna a felvett összeg 3-4 x-esét visszafizetni, hanem csak a " tisztes" kamatot. Az aki ennyit nem tud megérteni, annak az empátiája valahol nagyon sérült. Az, hogy nem tud szolidáris lenni a honfitársaival, az meg szomorú és löki az ilyen vagy az olyan oldali pártrizsát !!
koronaszepe
2018. augusztus 21. 10:07
Azért vigyázó szemünk a horvátokon, ha sikerül jogállami módon kivitelezni az ügyet, az ha akarja a kormány, ha nem, példát mutat Magyarországnak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!