Szép dolog bezárni az atomerőműveket, kár, hogy így semmi értelme

2018. november 10. 10:05

Ideje lenne megszabadulni a fenntartható fejlődés gondolatától, és magunk mögött hagyni a magántulajdon szentségének eszméjét.

2018. november 10. 10:05
Kiss Soma Ábrahám
Mérce

„Németország, az Európai Unió és a globális gazdaság alaptézise jelenleg a kapitalizmus. Amíg ez a rendszer fennáll, és a profitmaximalizálás és a tőke szaporítása lesz a világunkat alakító legfontosabb társadalmi és gazdasági elv, amíg a jelenlegi termelési és fogyasztási volumen fennmarad vagy növekszik nem reménykedhetünk abban, hogy hosszú távú, megnyugtató választ találunk akár a klímaváltozásra, akár az emberiség jelentős részét nyomorba döntő és elpusztító más problémákra.

Ideje lenne megszabadulni a fenntartható fejlődés gondolatától és magunk mögött hagyni a magántulajdon szentségének eszméjét, amely a termelőeszközök tulajdonosait a versenykényszer miatt folyamatos növekedésre ösztönzi – és akkor talán meg lehetne szabadulni a széntől és az atomtól is.

Addig is, míg ez megtörténik – amire nem látszik túl sok esély – nézegethetjük, ahogy a német kormány atomerőművek bezárásával polírozza az imidzsét, hátha nem látszik majd rajta a barnaszén füstjéből rárakódó mocsok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heizer
2018. november 12. 14:04
Az újabb típusú erőművek gyakorlatilag semmilyen szennyezési kockázatot nem jelentenek. Paks éves nukleáris hulladéka (ami gyenge sugárzást jelent) nincs 25 m3. Szóval sokkal nagyobb a rémület, mint amit a valóság sugall. A szaharai napenergia termelésének több igen komoly buktatója is van: - a politikai helyzet, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy káosz van, - az időjárási helyzet, ami a napelemek folyamatos takarítását jelenti a szálló portól, - a technikai megoldás rentabilitása az energia átvezetésére, - megváltoztatja a Szahara klímáját, bár elvileg, emberi szempontból kedvező irányba, viszont az energiatermelés szempontjából nem, és nem tudni milyen hatása volna, a környékre. Mellesleg el kellene először addig jutni, hogy a napelem teljes életútjának CO2 egyenlege pozitív legyen, vagy legalább, annyira pozitív, hogy értelme legyen.
Volo
2018. november 11. 13:12
És a liberális elvtárs visszatér a kiinduló alapok szentségéhez, a kommunizmus mindenhatóságához. Kibújik a szög a zsákból!
Gyéressy Károly
2018. november 10. 23:12
A kommunista mindig előbújik. Chemotoxot nekik, mert veszélyesek. Kevesen is képesek " többséggé" válni.
zolizolizoltan
2018. november 10. 19:44
A legnagyobb baj, hogy a Zöldek nem értenek az ipari környezetvédelemhez. A természetvédelemhez talán értenek egy kicsit, de az iparihoz semmiképp sem. A német Zöldek kierőszakolták Merkelnél, hogy állíttatsa le az atomerőműveket. Merkel a rá jellemző módon önkényesen és átgondolatlanul túl gyorsan döntött az atomerőművek leállításáról. Igenám, de nem volt kiépülve az észak-déli alternatív gerincvezeték, amely a szélenergiát a legnagyobb energiafogyasztó bajorok felé vinné. Amíg ez kiépül, a barnaszén erőműveiket működtetniük kell. A gerincvezeték kiépítése hosszú ideig tart. Ennek következtében a németek nem tudják teljesíteni a széndioxid kibocsátási határszámaikat. Vigyázat! Közeleg a zöld diktatúra, amely komiszabb lesz a vörös diktatúránál is és az egész emberiség pusztulását okozhatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!