Farkastörvény

2018. november 02. 10:12

Azért bízzák farkasokra a bárányok és a farkasok közötti viták eldöntését, mert a farkasok tudják csak megvédeni a bárányokat a farkasoktól.

2018. november 02. 10:12
Simon Zoltán
Simon Zoltán
Népszava

„Nos, egy törvény fontosságának nem minden esetben esik áldozatául a pontossága. Trócsányi László igazságügyi miniszter pontosan tisztában van azzal, hogy az Orbán-kormány jogállamiságot érintő lépéseire milyen figyelem irányul a Sargentini-jelentés elfogadása után. Egy új bírósági rendszer létrehozása kitüntetett módon ilyen lépés, ráadásul a közelmúltban a bírósági jogszabályok átírásában Orbánék rendre visszakozásra kényszerültek. Persze, mindig csak utólag, s csak részben. De mégis.

A kormány házi bíróságaiként is emlegetett önálló közigazgatási bíróságok megteremtése mögött az a szándék húzódik meg - ebben szinte mindenki egyetért -, hogy az állam és a polgárai közötti pereket ezekre az új bíróságokra tereljék át. Ehhez az új szervezet bírói posztjainak egy részét a közigazgatásból töltik fel. 80:20 arányban veszik majd figyelembe a bírói pályázatoknál a közigazgatási, illetve a bírói tapasztalatot. Sok bíró az államigazgatásból érkezik majd, miközben épp államigazgatási ügyekben kell döntenie. A tervezet ezt azzal indokolja, hogy a közigazgatási jogviták elbírálása különleges szakismeretet igényel, amely képes megvédeni az állampolgárt az erőfölényben lévő hatósággal szemben. 

Azért bízzák tehát farkasokra a bárányok és a farkasok közötti viták eldöntését, mert a farkasok tudják csak megvédeni a bárányokat a farkasoktól. Ennél cizelláltabban ezt nem is lehet megfogalmazni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2018. november 03. 10:54
az utobbi idok legsulyosabb ugye ez. Nagy lepcsofok ez a jogallam felszamolasanak amugy is elegge elorehaladt folyamataban. " ha ezt a törvényt így elfogadják, az a független igazságszolgáltatás kinyírásával egyenértékű, hiszen a közigazgatási, tehát az államhatalmat érintő ügyekben, adóhatósági vizsgálatok, gyülekezési jog, közbeszerzések, adatigénylések bírósági eljárásaiban nagyrészt fideszes bírók dönthetnek majd, egy Fidesz által leuralt szervezet részeként. Az igazságügyi miniszter lesz a szervezeti vezetője az új bíróságoknak, ő felel a szervezet kialakításáért és a pénzügyekért, az új bírók kinevezésénél pedig pont ugyanannyit számít a Fidesz által leuralt államigazgatásban eltöltött múlt, mint a bírói gyakorlat. Tehát a járási hivatalokból, minisztériumokból ülhetnek majd át a fideszes káderek a bírói székekbe."
pollip
2018. november 02. 16:55
Érdemes elgondolkodni azon, hogy kik a farkasok? Lehet, hogy a liberálfasiszták? Ezt alátámasztja az április 8-iki választás, amikor hatalmasat hasra esett a ballib. Kiderült, hogy a jobboldali szavazók féltek megmondani, kire adják a voksukat. A ballib egész nap örömködött a magas részvétel miatt, azt hitte, nyert. Ebből az érzelmi hullámból buktak kétharmaddal. Azóta sem tudták megemészteni és azóta is farkasként viselkednek a jobboldali szavazókkal szemben. Azt hiszem, az általuk használt jelzőket nem is kell felsorolni, hogy mi, a kormánypártra szavazók mik vagyunk, mindenki tud vagy húszat.
Csigorin
2018. november 02. 14:28
Az a helyzet hogy aki rendszeresen vezetett Budapestrol Gyorbe az joesellyel visszafele is tud majd vezetni. Maskepp: igen, farkasokra bizzak a baranyok vedelmet a farkasoktol: SZELIDITETT farkasokra (azaz kutyakra). Meg a hasonlatod is talal amit pedig abszurdnak szantal...
Peter8811
2018. november 02. 12:24
Aztán hogy a Bokros Lalyosra bíztátok a nyugdíjamat az nem szúrta a kicsi szemed, elvtárs?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!