Idén Orbán Viktor még legyőzhető lett volna

2018. december 04. 07:46

Idén egyszerűen hiányzott a koncentrált ellenzéki többség és főleg az az ideológiai munka és szervezetépítés az ellenzéki pártok oldalán.

2018. december 04. 07:46
Filippov Gábor
168 Óra

„Jól értem? A különbség abban áll, hogy a magyar ellenzéki pártoknak még lenne lehetőségük választáson győzni, ha valóban ellensúlyt akarnának képezni, illetve a képességeikből ez kitelne.

Nem tudjuk, a következő négy év alatt hogyan változik majd a NER struktúrája, de a 2018-as állapotában szerintem még leváltható lett volna. A kormányoldal visszaélt az állami intézményekkel és erőforrásokkal, az Állami Számvevőszék pedig eddig példátlan durvasággal avatkozott a kampányba, de közben volt egy határ: nem öltek meg vagy börtönöztek be miniszterelnök-jelölteket, és nincs bizonyíték az eredmények rendszerszintű meghamisítására sem. Persze nem tudhatjuk, hogyan reagált volna a Fidesz a választás elvesztésére, de csak abból tudunk kiindulni, ami megtörtént – a többi spekuláció. Idén egyszerűen hiányzott a koncentrált ellenzéki többség és főleg az az ideológiai munka és szervezetépítés az ellenzéki pártok oldalán, amely ezt előállította és becsatornázta volna.

Ha a pártok alkalmatlannak bizonyulnak, a civil szervezeteknek milyen esélyük van változást elérni?

Az ilyen rendszereknél mindig az a kérdés, hosszabb távon eljön-e a pont, amikor – például a gazdasági teljesítmény romlása következtében – a legitimáció megrendül. A kulcs azonban még csak nem is ez, hanem az, hogy amikor a változás lehetségessé válik, milyen állapotban van és kikből áll az ellenzék; mit tudnak mondani, mire készültek fel. És ami a legfontosabb, felhalmoztak-e elegendő hitelességet a korábbi években. Amit a Putyin-rendszer működéséről tudunk, azt jelentős részben Politkovszkajától, a Novaja Gazeta öt másik meggyilkolt újságírójától, a szintén lelőtt Nyemcovtól, Navalnijtól és másoktól tudjuk. Ha a rendszer válságba jut, mindebből erkölcsi tőke lesz, egyúttal ösztönzés arra, hogy utána másmilyen rendszert hozzanak létre.

És mi volna az a bizonyos hosszabb táv, amikor eljöhet ez a pont?

A rezsimelmélet rengeteg eset tanulmányozása után sem tud meggyőző választ adni arra, hogyan jelezhetnénk előre egy rendszer összeomlását. Úgyhogy csak igazi politológusos választ tudok adni: vannak tényezők, amelyek valószínűsítik egy rendszer bukását, ilyen lehet egy vezetőváltási válság vagy egy elhúzódó gazdasági krízis, de van rengeteg más tényező, rejtett tartalék, amelyek mégis életben tarthatják. Például egy széttagolt, felkészületlen ellenzék, amely nem képes aktív szereplőként fellépni a rendszer válsága esetén. Ugyanakkor előzőleg stabilnak tűnő rendszerek egyik napról a másikra össze tudnak omlani, mert nem számítanak egy külső sokkra, vagy rossz választ adnak rá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2018. december 04. 18:01
Demokráciában minden választáson bárki legyőzhető. A lényeg, hogy a legyőzendő pártnál legyen népszerűbb egy másik.
56október
2018. december 04. 15:45
Ja. Legyőzhető lett volna. Mégse győztétek le. És erről is ő tehet, ez a rohadék!
Türelem
2018. december 04. 14:44
Gábor! Várjuk, hogy az ellenzék megszólítson, a táborába vonzzon. Amint megteszi az alábbiakat, azonnal csatlakozunk, családilag, barátilag: - valamennyi EP képviselővel rendelkező ellenzéki párt azonnal nyilatkozatot tesz közzé, hogy holnaptól sem parlamenti , sem nemzeti keretekben semmilyen formában nem támogatja az illegális migrációt, Európa, Magyarország iszlamizációját, támogatják a határvédelem mai formájának fenntartását, erősítését - nyilatkozatban kérik a migrációt Soros pénzen támogató pártok, civil szervezetek betiltását - kérik minden olyan párt, civil szerveződés feloszlatását, törvényi szankcionálását, mely bármilyen külföldi forrásból működik - nyilatkozatban kérik a Soros ügynökök képzését szolgáló CEU végleges bezárását - nyilatkozatban vállalják, hogy EP képviselőként, itthoni parlamenti képviselőként mindenben a nemzeti, többségi érdekeket képviselik, külföldön nem árulják el a hazájukat Brüsszel érdekei szerint - azonnal abbahagyják a zsidóság és a többségi társadalom közötti gyűlöletkeltést, az antiszemitizmust szító média tevékenységet - elfogadják a szenvedéshez, a kultúrához, az állami mecenetúrához fűződő azonos, arányos jogokat - felsorakoznak a kormány mögé a határon túli magyar kisebbségek érdekvédelmében - letesznek az asztalra egy olyan koherens gazdaságpolitikai koncepciót, amely önmagában a mai kormánynál szakmailag megalapozottabb, még nagyobb prosperitást biztosító alternatívát kínál - ha nyilatkoznak arról, hogy felhagynak a multinacionális vállalatok, egyes országok - pl. franciák - gazdasági érdekképviseletével politikai mezben, lásd Paks Talán ennyi elég is. Gábor ezt szervezd meg, s győzni fogtok. De amit te csinálsz, az egy állandó nevetséges politikai kuruzslás. Amiért én például egy forintot sem adnék....
catalina9
2018. december 04. 13:47
totális blődli...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!